ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα Κ. Παπούλια στους Γερμανούς επιχειρηματίες

μήνυμα-κ-παπούλια-στους-γερμανούς-επι-55185

«Η Ελλάδα μπορεί και στο μέλλον να βασίζεται στη βοήθεια της Γερμανίας» δήλωσε ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Βερολίνο. «Η αληθινή φιλία επιβεβαιώνεται σε καιρούς κρίσης» είπε, τονίζοντας παράλληλα πως «σε καιρούς κρίσης, αναμένουμε οι δύο πλευρές να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις «στο εξής, θα καθορίζονται από την έννοια της αλληλεγγύης που αποτελεί θεμελιακή ευρωπαϊκή αξία», ενώ υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «έχουν αλλάξει πολλά, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού που πληρώνει βαρύ τίμημα». Αναφερόμενος στις ευκαιρίες επενδύσεων, διαβεβαίωσε «τους Γερμανούς επιχειρηματίες ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα».

Οι δύο αξιωματούχοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», η οποία φιλοξενείται από τον Αύγουστο στον εκθεσιακό χώρο Martin-Gropius-Bau και η οποία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αποδίδει φόρο τιμής στο ολυμπιακό ιδεώδες και στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό». Για «μεγάλο δώρο» των Ελλήνων στη Γερμανία, καθώς πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά, έκανε λόγο ο κ. Γκάουκ.

Στο Βερολίνο βρίσκεται και ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Εκδοτικού Οργανισμού Die Welt ως κεντρικός ομιλητής μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Tην Τρίτη ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.

Η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ (η τρίτη των δύο ηγετών από τον περασμένο Αύγουστο) είναι προγραμματισμένη για τις 11.30 το πρωί και όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, πρόκειται για «ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων», με τη συνάντηση να είναι κλειστή για τον Τύπο. Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου του Die Welt, εκτός από τη γερμανίδα καγκελάριο και τους υπουργούς Βόλφγκανγνκ Σόιμπλε, Φίλιπ Ρέσλερ και Γκίντο Βέστερβέλε, θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν, ο υποψήφιος καγκελάριος και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Πέερ Στάινμπρουκ, ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν και ο υπουργός Οικονομικών και Ανταγωνιστικότητας της Ισπανίας, Λούις ντε Γκίντος.

Σχετικά με το αυριανό τετ α τετ Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο ο ΣΥΡΙΖΑ παρατηρεί ότι «τη στιγμή που οι επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής είναι δραματικές για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και η οικονομία βρίσκεται υπό κατάρρευση, η συγκυβέρνηση διαβεβαιώνει για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος με ολοένα πιο σκληρούς και απαράβατους όρους, περισσότερους φόρους για τους ασθενέστερους, μειώσεις μισθών, απολύσεις και λουκέτα στις επιχειρήσεις».

«Το ταξίδι του κ. Σαμαρά στη Γερμανία δεν πρόκειται να ξεφύγει από το δίπτυχο της υποταγής στο μνημόνιο και τους δανειστές και της πρόσδεσης της χώρας στον ακραία νεοφιλελεύθερο μερκελισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην αυριανή συνάντηση αναφέρονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που σημειώνουν τα ακόλουθα: «Επειδή είναι μάλλον απίθανο ο Πρωθυπουργός να θέσει στην καγκελάριο της Γερμανίας θέμα εξόφλησης του υπολοίπου του κατοχικού δανείου μαζί με τους νόμιμους τόκους, κάτι που αποτελεί σταθερή θέση και απαίτηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τουλάχιστον ας της ζητήσει την παράδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου, μαζί με τη λίστα όσων κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων τα πήραν από τη SiemensΕκτός και αν αμφότεροι, Μέρκελ και Σαμαράς, φοβούνται να το κάνουν αυτό ή έχουν κάτι να κρύψουν».

«Η απόλυτη υποταγή στην πολιτική της Μέρκελ επισφραγίζεται επίσημα με τη μετατροπή της χώρας μας σε οικονομικό προτεκτοράτο. Η Ελλάς χρειάζεται αληθινούς συμμάχους και όχι αρπακτικά που εποφθαλμιούν τον εθνικό μας πλούτο», σχολιάζει η Χρυσή Αυγή.

«Οι Έλληνες δεν θέλουν 300 εκατομμύρια ευρώ!»

«Οι Έλληνες δεν θέλουν 300 εκατομμύρια ευρώ!» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild σχετικά με τις γραφειοκρατία σκοντάφτουν οι επενδύσεις.

«Στο Βερολίνο βρίσκονται σήμερα για συνομιλίες ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Παρά τη μικρή πρόοδο που σημειώνεται, η χώρα δεν έχει εξέλθει από την κρίση. Έτσι τώρα έγινε γνωστό, για παράδειγμα, ότι μια ιδιωτική μεγαλοεπένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, σκοντάφτει στην ελληνική γραφειοκρατία», αναφέρει το δημοσιεύμα.

«Το παράδοξο: η γερμανική επιχείρηση φωτοβολταϊκών Phonotherm σχεδιάζει εδώ και μήνες τη δημιουργία ηλιακών εγκαταστάσεων στο νησί Πεταλάς (δυτική Ελλάδα). Η εταιρεία θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα, ωστόσο οι αρχές δεν έδωσαν τη σχετική άδεια με την αιτιολογία: "Δεν μπορούμε να εκδώσουμε άδεια καθώς έχουν εκπληρωθεί οι ενεργειακοί στόχοι της Ελλάδας για το 2020"», συμπληρώνεται.

Ο επικεφαλής της Phonotherm Ντιρκ Χάουκ λέει στη Bild: «Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας είμαστε έκπληκτοι που εγείρονται τέτοια εμπόδια».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου