ΕΛΛΑΔΑ

Η Βίλα Αμαλίας… μεταμορφώνεται από τον Δήμο Αθηναίων

η-βίλα-αμαλίας-μεταμορφώνεται-από-το-551487

Εντεκα μήνες μετά την εκδίωξη των «ενοίκων» της κατάληψης «Βίλα Αμαλίας» από αστυνομικές δυνάμεις και τη σφράγισής της, ο Δήμος Αθηναίων ξεκινά την κτιριακή ανακατασκευή της.

Ο χώρος που αποκαλείται «Βίλα Αμαλίας» αφορά τμήμα των δύο κτιρίων του πρώην 2ου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, επί των οδών Αχαρνών 80-82 και Χέυδεν 35, τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί και τώρα ο Δήμος Αθηναίων προωθεί την αποκατάσταση και επανάχρησή τους ως διατηρητέων σχολικών κτιρίων.

Η μελέτη ανακατασκευής των δύο κτιρίων προβλέπει τη διατήρηση και ενίσχυση της περιμετρικής λιθοδομής, την κατεδάφιση όλων των υπόλοιπων δομικών στοιχείων στο εσωτερικό, «ούτως ώστε να γίνει πλήρης εκμετάλλευση του χώρου για εργαστήρια, χώρους πληροφορικής, βοηθητικούς χώρους κλπ.». Επίσης, θα γίνει:

  • ενοποίηση των δύο κτιρίων εσωτερικά και στις τρεις στάθμες
  • εσωτερική διαρρύθμιση, η οποία ακολουθεί πιστά τις όψεις του κτιρίου
  • αποκατάσταση των διακοσμητικών στοιχείων των όψεων στην αρχική τους μορφή, και
  • ανακατασκευή του κεντρικού κλιμακοστασίου στην αρχική του μορφή.

Την Τετάρτη εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων οι όροι διακήρυξης του έργου για την αποκατάσταση και επισκευή των δυο κτιρίων, το οποίο έχει προϋπολογισμό 3.005.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μέχρι 7.1.2014 να καταθέσουν τις προσφορές τους. To έργο χρηματοδοτείται 100% από πόρους του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του «Έργου Αθήνα», που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Αθηναίων.

Όπως επισημαίνεται από τον Δήμο Αθηναίων, η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο του 2014 και τα έργα να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2015.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους του δήμου, «βασικός σκοπός της συγκεκριμένης επέμβασης είναι αφενός η μορφολογική διατήρηση της κτιριακής υποδομής των σημαντικότατων αυτών κτιρίων, αφετέρου η διατήρηση των δύο διατηρητέων ως φορέων της ιστορίας της πόλης και της συλλογικής της μνήμης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1932 ως το 1973 στο κτίριο επί της συμβολής των οδών Αχαρνών και Χέυδεν (χτίστηκε περί το 1860 και λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν προσχέδια του Ερνέστου Τσίλερ) στεγαζόταν το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων. Το «κτιριακό σύμπλεγμα» περιγράφεται από δυο κτίρια με κοινό αίθριο χώρο – από τη μία ήταν η πάλαι ποτέ λεγόμενη έπαυλη Αργυρόπουλου (υπήρξε κατοικία του πρεσβευτή Περικλή Αργυρόπουλου) και από την άλλη ένα κτίριο που λέγεται ότι υπήρξε κατοικία του Ιωάννη Ράλλη, του πρωθυπουργού της διορισμένης κατ’ εντολήν των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων κυβέρνησης (1943).

Το 1975, και αφού είχε αλλάξει στέγη το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων (μεταφέρθηκε στην Πλατεία Βάθη), ο χώρος πέρασε στο ελληνικό Δημόσιο (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) και πολύ αργότερα στον Δήμο Αθηναίων. Εγκαταλείφθηκε και το 1990 μια ομάδα αντιεξουσιαστών έκανε κατάληψη του κτιρίου, δίνοντάς του το όνομα «Βίλα Αμαλία» (για να θυμίζει την κατάληψη άλλου εγκαταλελειμένου κτιρίου της δεκαετίας του 1990 στη λεωφόρο Αμαλίας).

Τέλος Δεκεμβρίου 2012 γίνεται επέμβαση της Αστυνομίας, έρευνα στον χώρο και συλλήψεις. Το κτίριο τέθηκε υπό αστυνομική επιτήρηση αλλά ανακαταλήφθηκε από αντεξουσιαστές τον Ιανουάριο 2013. Υστερα από μεγάλη αστυνομική επιχείριση, χρήση δακρυγόνων και έφοδο εντός του κτιρίου και την προσαγωγή – σύλληψη άνω των 90 ατόμων, δόθηκε τέλος στην κατάληψη. Λίγο αργότερα, τον Φεβρουάριο, ο Δήμος Αθηναίων σφράγισε τη «βίλα Αμαλία», έχοντας ήδη ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης προαναγγείλει ότι η βίλα θα ξαναγίνει σχολείο…

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου