ΕΛΛΑΔΑ

Οι εργοδότες μπορούν να έχουν πρόσβαση στους υπολογιστές των εργαζόμενων

οι-εργοδότες-μπορούν-να-έχουν-πρόσβασ-543556

Με μια απόφαση που θα συζητηθεί ο Αρειος Πάγος κρίνει πως είναι συνταγματικό και νόμιμο οι εργοδότες να χρησιμοποιήσουν για ποινική και αστική διεκδίκηση τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στον σκληρό δίσκο των υπολογιστών των απασχολουμένων στην επιχείρησή τους! Με την προϋπόθεση ωστόσο οι εργαζόμενοι να παραιτήθηκαν και να ανέλαβαν εργασία σε άλλη ανταγωνιστική επιχείρηση.

Την απόφαση έλαβε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με αφορμή υπόθεση που αφορούσε αποχώρηση από επιχείρηση εργαζομένων οι οποίοι φέρονται να έστελναν e-mails με επιχειρηματικές πληροφορίες στους μελλοντικούς εργοδότες τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας με την υπ’ αριθμον 1/2017 έκρινε πως είναι θεμιτό οι εργοδότες να ανασύρουν τα στοιχεία που περιέχονται στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν νόμιμα ενώπιον των δικαστηρίων.

Στο σκεπτικό μάλιστα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου τονίζεται πως δεν τίθεται θέμα παραβίασης του συνταγματικά κατοχυρωμένου απορρήτου των προσωπικών δεδομένων ενώ επιπλέον αποφάνθηκε πως δεν απαιτείται η συναίνεση των υπαλλήλων για να ανασυρθούν στοιχεία από τον εταιρικό υπολογιστή της εταιρείας που εργάζονταν.

Όπως τονίζεται στην απόφαση οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον πίστης προς τον εργοδότη τους και υποχρεούνται να μην ενεργούν ανταγωνιστικές πράξεις οι οποίες να βλάπτουν τα συμφέροντα του εργοδότη τους, όπως είναι η άσκηση για δικό τους λογαριασμό και με άγνοια του εργοδότη, εμπορικών εργασιών, ομοίων ή παρομοίων με αυτών του εργοδότη που απασχολούνται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου