ΕΛΛΑΔΑ

«Μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας»

μπορούμε-να-τα-βγάλουμε-πέρα-μόνοι-μα-851206

«Με το κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Πρόσθεσε μάλιστα πως «όσο λιγότερο μιλάμε, τόσο το καλύτερο για την οικονομία».
Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως συζήτησαν σε βάθος τις κρίσιμες πτυχές της οικονομικής κρίσης.

Πληροφορίες
για τη συνάντηση
Ο κ. Σαμαράς έχει την άποψη που έχουμε και εμείς, όσο μπορούμε να μη χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης, ο οποίος είναι λύση ανάγκης ως δίχτυ ασφαλείας και εμμένουμε σε αυτό, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι μετά τη συνάντηση.
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι επιθυμία της Ελλάδας είναι ο μηχανισμός να είναι όσο το δυνατό πιο έτοιμος, ώστε αν χρειαστεί να τον ενεργοποιήσουμε, προσθέτοντας ότι έχει τεχνικές λεπτομέρειες, τις οποίες πρέπει να επεξεργαστούμε. Σε ό,τι αφορά τις απόψεις του κ. Σαμαρά για το ΔΝΤ, επισήμαναν ότι ο κ. Σαμαράς έχει πει και παλαιότερα «όχι στο ΔΝΤ», αυτό όμως είναι μια αναγκαιότητα, έτσι όπως προέκυψε μέσω του μηχανισμού.
Δεν αποφασίσαμε εμείς να υπάρχει το ΔΝΤ στο μηχανισμό, το αποφάσισαν οι γνωστές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι. Σε ερώτηση για ενδεχόμενη αντίδραση του κ. Σαμαρά σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού, η απάντηση ήταν ότι δεν γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσει ο κ. Σαμαράς. Εμείς λέμε ότι υπάρχει ο συγκεκριμένος μηχανισμός, με ενστάσεις ή χωρίς, αυτός είναι, και πρόσθεσαν ότι η σημερινή συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν είχε σκοπό τη συμφωνία ή κάτι διαφορετικό, ενώ επισήμαναν ότι σύγκλιση δεν υπάρχει εκ των πραγμάτων γενικώς.
Σε ό,τι αφορά την επισήμανση του κ. Σαμαρά για λιγότερες ομιλίες, οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι είναι σωστό, καθώς είναι κρίσιμη όλη η περίοδος. Για την αναφορά του κ. Σαμαρά σε μίγμα πολιτικής είπαν ότι ο καθένας έχει τις απόψεις του και την συγκεκριμένη δράση και λειτουργία, προσθέτοντας ότι εμείς μέσα από τη δράση μας φτάσαμε σε αυτό το μηχανισμό, δεν λέμε ότι είναι το ιδανικό, αλλά λέμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι.
Σε θεωρητικό επίπεδο ίσως υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις, η κυβέρνηση, επειδή αυτή αποφασίζει, βλέπει πιο πρακτικά τα ζητήματα, σεβόμαστε τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι και πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση θέλει να μην φτάσουμε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, αν χρειαστεί όμως θα το ζητήσουμε. Τέλος ανέφεραν ότι μπορεί στο προσεχές ECOFIN να υπάρξει πιό τυπική επικύρωση του μηχανισμού, ωστόσο η Ελλάδα θεωρεί ότι υπάρχει απόφαση σε πολιτικό επίπεδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου