ΕΛΛΑΔΑ

Απεργούν στις 7 Μαΐου οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας

απεργούν-στις-7-μαΐου-οι-εργαζόμενοι-στ-539918

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 7 Μαΐου κατέρχονται οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Την ίδια ημέρα, η ομοσπονδία τους (ΟΜΥΛΕ) οργανώνει και συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά στις 10.30 και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας.

Την Τρίτη 5 Μαΐου το ΔΣ της ΟΜΥΛΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα τις επιπτώσεις πώλησης των λιμανιών και τις επόμενες δράσεις της.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις της στις προγραμματικές δηλώσεις της, με βάση τις οποίες και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, δεν έχει σταματήσει θεσμικά τους διαγωνισμούς ξεπουλήματος του μετοχικού κεφαλαίου των Οργανισμών Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Απεναντίας με αντιφατικές δηλώσεις και διαρροές που αφορούν σε δεσμεύσεις για τη συνέχιση των διαγωνισμών, δημιουργεί ’τρομοκρατική ασάφεια’ στους εργαζόμενους στα λιμάνια».

Η Ομοσπονδία επανέλαβε ότι οι προκηρύξεις για την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ «στερούνται κάθε νομικής πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης», καθώς «δεν υπακούουν σε κανένα αναπτυξιακό σχεδιασμό εθνικής και λιμενικής πολιτικής.

«Δημιουργούν μονοπωλιακές καταστάσεις προς όφελος ξένων μονοπωλιακών ομίλων. Ιδιαίτερα στον ΟΛΠ με τη συνέχιση της ευνοϊκής πολιτικής υπέρ της COSCO με τη χαρισματική φορολογική πολιτική και τους λεγόμενους ’φιλικούς διακανονισμούς’, η συνέχιση της πώλησης αναδεικνύεται σε καραμπινάτο οικονομικό και θεσμικό σκάνδαλο» αναφέρουν.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης σε αυτά. Καλούν την κυβέρνηση να δώσει οριστικό τέλος στην πώληση των ΟΛΠ και ΟΛΘ και να σχεδιάσει άμεσα μια εθνική λιμενική πολιτική, με ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα, επενδυτικές πρωτοβουλίες, άμεσες προσλήψεις, θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις και ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου