ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νεκροί από επίθεση με μολότοφ

τρεις-νεκροί-από-επίθεση-με-μολότοφ-505467

Σε τραγωδία κατέληξαν οι χθεσινές μαζικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, με τον θάνατο τριών εργαζομένων, ενός άνδρα και δύο γυναικών, στον τρίτο όροφο υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin, επί της οδού Σταδίου, από φωτιά που εκδηλώθηκε μετά από ρίψη μολότοφ.
Νεκροί είναι η 30χρονη Μαρία Παρασκευοπούλου, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρία συναδέλφου της, εγκυμονούσε, η 35χρονη Βιβή Ζούλια και ο 47χρονος Νώντας Τσακάλης.
Τα επεισόδια αμαύρωσαν την πορεία αντίδρασης κατά των οικονομικών μέτρων και η οποία ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελληνικών και ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, δεκάδες χιλιάδες ήταν οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση.

Εγκλωβίστηκαν
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι νεκροί εγκλωβίστηκαν στον 3ο όροφο του κτηρίου, ενώ οι τραυματίες βρίσκονταν στον 1ο όροφο την ώρα της φωτιάς και κατάφεραν να βγουν στην ταράτσα.
Στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου μετέβη ο εισαγγελέας, κ. Ορνεράκης, ιατροδικαστής αλλά και ο προόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος αποδοκιμάστηκε από τους συγκεντρωμένους στο σημείο.
Κατά την έξοδο του κ. Βγενόπουλου οι άνδρες των ΜΑΤ προπηλάκισαν δημοσιογράφους και προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν.
Η τραγωδία συνέβη περίπου στις 13:30, όταν διαδηλωτές που είδαν το υποκατάστημα της τράπεζας ανοιχτό, εξοργίστηκαν, φώναξαν συνθήματα κατά των υπαλλήλων, πέταξαν πέτρες στο εσωτερικό της και κάποιοι εξφενδόνισαν μία ή περισσότερες μολότοφ.
Κάποιοι από τους υπάλληλους κατάφεραν να βγουν από την τράπεζα, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο άλλοι εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτήν. Ανδρες της πυροσβεστικής κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τουλάχιστον πέντε άτομα από παράθυρα και μπαλκόνια του κτιρίου, ενώ άλλοι μέσα στον πανικό τους πήδηξαν στο κενό.
Ωστόσο, κάποιοι από τους υπαλλήλους προσπάθησαν να ανέβουν από την σκάλα στην ταράτσα του κτιρίου, με αποτέλεσμα να πνιγούν από τους καπνούς. Οι πυροσβέστες εντόπισαν νεκρούς από ασφυξία στο κλιμακοστάσιο έναν άνδρα και μία γυναίκα. Ακόμη μια υπάλληλος εντοπίστηκε νεκρή δίπλα στο γραφείο της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι από νωρίς ζητούσαν να αποχωρήσουν, φοβούμενοι τη γενίκευση των επεισοδίων που μόλις είχαν ξεκινήσει στο κέντρο της Αθήνας, όμως εκπρόσωποι της διεύθυνσης δεν το επέτρεψαν. Μια επιλογή που αποδείχθηκε μοιραία.

H επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

«Κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κτίριο τράπεζας, στην οδό Σταδίου 23, όπου εντοπίστηκαν τρία άτομα νεκρά (δύο γυναίκες και ένας άνδρας), ενώ άλλα πέντε άτομα (τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας) απεγκλωβίστηκαν σώα, από υπερκείμενους ορόφους» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 14:00, όταν επί της οδού Σταδίου εκινείτο ο κύριος όγκος των διαδηλωτών της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, νεαροί έσπασαν την τζαμαρία της τράπεζας, πέταξαν μπιτόνι με βενζίνη στο εσωτερικό της και μετά βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα το κτίριο να τυλιχτεί στις φλόγες.
Έξι εργαζόμενοι εντός του κτηρίου της τράπεζας εγκλωβίστηκαν από την πυρκαγιά. Τέσσερις κατέφυγαν σε μπαλκόνι, από όπου και απεγκλωβίστηκαν από άνδρες της Πυροσβεστικής. Ωστόσο, τα τρία άτομα δεν κατάφεραν να βρουν καταφύγιο και εξέπνευσαν από ασφυξία.

Θάνατος από ασφυξία

Τα τρία άτομα εξέπνευσαν, όταν ο καπνός, με μία αιφνιδιαστική στροφή του αέρα, συγκεντρώθηκε σε συγκεκριμένο σημείο του κτηρίου.
Ο θάνατος των τριών εργαζομένων προσδίδει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης. Η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας στις 15:00 ήταν αυτή της γενικευμένης έντασης με πετροπόλεμο, ρίψεις μολότοφ και συγκρούσεις στην πλατεία Συντάγματος και επεισόδια στους γύρω δρόμους και επί της οδού Σταδίου.
Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωνε στην Ομοσπονδιακή Βουλή της χώρας της πως το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στην Ελλάδα, ενώ η εφημερίδα «Χουριέτ» της Τουρκίας τιτλοφορούσε «Εξέγερση στην Ελλάδα».
Η κατάσταση στην Αθήνα ξέφυγε από κάθε έλεγχο την ώρα που στη Βουλή των Ελλήνων ετοιμάζονται να περάσουν το «νομοθέτημα» για τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση κατά τις επιταγές της τρόικας, ΕΕ- ΔΝΤ –ΕΚΤ.
Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Τα τραγικά γεγονότα στην Αθήνα ξύπνησαν θλιβερές μνήμες.
Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου των τριών αθώων εργαζομένων της Marfin αλλά και στη θέα των εικόνων που για μία ακόμη φορά έκαναν το γύρο του κόσμου, συνεκλήθη εκτάκτως σύσκεψη κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου, για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να δρομολογηθούν οι κινήσεις της κυβέρνησης.
Οργή Κακλαμάνη
Την οδύνη της πόλης της Αθήνας για τους νεκρούς, αλλά και την οργή για την καταστροφή από τους γνωστούς-αγνώστους, εκφράζει ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης,
Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου:
«Η πόλη της Αθήνας εκφράζει την οδύνη της για τους τρεις νεκρούς και την οργή της για τη νέα καταστροφή της, από τους γνωστούς-αγνώστους, που σίγουρα δεν είναι οι εργαζόμενοι που μαζικά διαδήλωσαν για τις επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων στην καθημερινότητά τους.
» Αναρωτιέμαι πόσους νεκρούς πρέπει να θρηνήσουμε, πόσες καταστροφές της πόλης πρέπει να ζήσουμε προκειμένου να βρεθεί μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που να πει το μεγάλο όχι σε αυτή την κατάσταση, εξαφανίζοντας τώρα, απόψε το βράδυ, όλους αυτούς τους τρομοκράτες της πόλης μας.»
H καταγραφή των ζημιών
Από την πρώτη καταγραφή που έγινε, διαπιστώθηκε ότι βανδαλίστηκαν το κεντρικό σιντριβάνι και όλα τα μαρμάρινα παγκάκια στην πλατεία Συντάγματος, ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν σε πεζοδρόμια, μάρμαρα και πινακίδες οδοσήμανσης του κέντρου της πόλης.
Ακόμη, καταστράφηκαν: 650 κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης, 400 καλαθάκια επιδαπέδια και επιστήλια, ένα σάρωθρο, δέκα στάσεις λεωφορείων, 20 δέντρα και 6 ζαρντινιέρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου