ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Παπανδρέου: «Ωρα ευθύνης για όλους»

γ-παπανδρέου-ωρα-ευθύνης-για-όλους-505443

Σε φορτισμένο κλίμα, μετά τη τραγωδία με τρεις νεκρούς στο υποκατάστημα τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, έγινε η τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, για την καταδίκη των επεισοδίων.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «άδικο θάνατο τριών συμπολιτών μας», τον οποίο απέδωσε στην «ανεξέλεγκτη βία» και την «πολιτική ανευθυνότητα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «ώρα ευθύνης για όλους, για την προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος και της κοινωνικής συνοχής». Απηύθυνε, δε, νέα πρόσκληση για συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου τόνισε:
«Είμαστε όλοι βαθιά συγκλονισμένοι από τον άδικο θάνατο τριών εργαζομένων, συμπολιτών μας. Συμπολίτες μας που έπεσαν θύματα μιας ωμής δολοφονικής ενέργειας. Εκεί οδηγεί η ανεξέλεγκτη βία, εκεί οδηγεί η πολιτική ανευθυνότητα.
Ξέρετε ότι, είναι ώρες ευθύνης για όλους. Περνά δύσκολες ώρες η πατρίδα και εδώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος. Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής αυτής της χώρας και της ζωής των συμπολιτών μας. Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση της αξιοπιστίας, της εικόνας της χώρας, της Ελλάδας, διεθνώς. Τώρα που δεχόμαστε απειλή, που δεχόμαστε επίθεση από τις διάφορες αγορές και κερδοσκόπους.
Τις ευθύνες αυτές καλούμαστε να τις αναλάβουμε όλοι. Κανένας δεν μπορεί να κρύβεται αυτές τις στιγμές. Η Κυβέρνηση συμμερίζεται τα αισθήματα των συνανθρώπων μας, τα συναισθάνεται, συμπάσχει με την αντίδραση του κάθε συνταξιούχου που βλέπει να περικόπτεται η σύνταξή του, του κάθε εργαζόμενου που βλέπει να μειώνονται οι αποδοχές του.
Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα στη βία. Και μάλιστα, στη βία που οδηγεί στη δολοφονία συμπολιτών μας.
Και ξέρετε ότι η βία καλλιεργεί βία.
Άλλο διαμαρτυρία, άλλο δολοφονία.
Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Αυτό είναι το αυτονόητο και το ελάχιστο. Όμως τρεις οικογένειες ζουν το δράμα τους χωρίς λόγο, χωρίς καμία σχέση με «επιτήρηση» και «επιτηρητές».
Σε αυτούς που σήμερα θρηνούν τα τρία παιδιά λέμε ότι, οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Δεν μπορεί να έχουν καμία κάλυψη, καμία άμεση ή και έμμεση πολιτική υποστήριξη. Και είναι ανάγκη όλοι ανεξαιρέτως να καταδικάσουμε κάθε μορφή βίας.
Και ξέρετε πολύ καλά ότι οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών δεν βοήθησαν, ότι δήθεν η χώρα βρίσκεται υπό δικτατορικό καθεστώς ή ότι αμφισβητείται το Σύνταγμα και η νομιμότητα του Συντάγματος. Ξέρετε πόσο αυτά νομιμοποιούν σε συνειδήσεις πολιτών την ίδια τη βία.
Σήμερα είναι απολύτως αναγκαίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις να στείλουμε με μια φωνή ένα μήνυμα ιστορικής, πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, δημοκρατικής ευθύνης και προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη.
Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις τύχες της πατρίδας και των πολιτών.
Κανένας δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων. Είναι ώρες ευθύνης. Θα έπρεπε να είναι και ώρες συναίνεσης.
Κανείς μας δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την κατάσταση που βρισκόμαστε. Φυσικά, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες, αλλά δεν είναι αυτή η στιγμή να συζητήσουμε γι’ αυτές. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα για να αλλάξει επιτέλους πορεία η χώρα. Και μπορεί να αλλάξει. Να κάνουμε μια νέα αρχή. Και κανείς δεν δικαιούται να απαντά με γενικότητες, υπεκφυγές και πολύ περισσότερο με πράξεις βίας.
Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της.
Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν και τις δικές τους. Και θεωρώ ότι η ακυρωθείσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει τις επόμενες μέρες και θα πάρω τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να συγκληθεί, ακριβώς για να δώσουμε το μήνυμα ότι ναι μεν μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά σε βασικά ζητήματα Δημοκρατίας και απέναντι στη βία έχουμε μια ενωμένη φωνή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου