ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση

αλλαγές-στο-πολυνομοσχέδιο-για-την-εκ-851206

Διπλάσια μόρια θα λαμβάνουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί κατά τον τρίτο χρόνο της υποχρεωτικής υπηρεσίας τους στο σχολείο του πρώτου τους διορισμού, προκειμένου να επιτυγχάνουν ταχύτερα τη μετάθεσή τους σε σχολείο της δικής τους επιλογής.
Αυτή την αλλαγή έκανε δεκτή, μαζί με εννέα ακόμη προσθήκες και βελτιώσεις στον τρόπο μοριοδότησης των εκπαιδευτικών με το νέο σύστημα προσλήψεων, η Αννα Διαμαντοπούλου, στο πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι εκπαιδευτικοί θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες τη στάση τους. Πάντως, η ΟΛΜΕ, που έχει ήδη αποφασίσει να κηρύξει νέα 24ωρη ή 48ωρη απεργία σε συντονισμό με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά την ψήφιση του Ασφαλιστικού, έχει ήδη ανακοινώσει ότι αποσυνδέει τις κινητοποιήσεις από τις πανελλαδικές εξετάσεις που αρχίζουν την άλλη Παρασκευή.

Οι προσθήκες στο νομοσχέδιο

Οι δέκα αλλαγές και προσθήκες που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες:
1. Βελτιώνεται η μοριοδότηση των κοινωνικών κριτηρίων, που προστίθενται στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ για διορισμούς – προσλήψεις. Για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, η μοριοδότηση θα ανέρχεται πλέον σε 10 μονάδες, για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία σε 7 και για τους εκπαιδευτικούς-γονείς παιδιών με μόνιμη αναπηρία σε 5 μονάδες.
2. Βελτιώνεται η αξιολογική βάση του βαθμού του πτυχίου και υπολογίζεται σε μία μονάδα, για κάθε βαθμό πάνω από τη βάση του 5.
3. Ο τρίτος χρόνος υπηρεσίας του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού μοριοδοτείται με διπλάσιες μονάδες, προκειμένου να πετύχει συντομότερα τη μετάθεσή του -μετά τα τρία χρόνια- σε σχολείο επιλογής του.
4. Η πρόσληψη αναπληρωτών στη Σιβιτανίδειο Σχολή και στα εκκλησιαστικά σχολεία θα γίνεται με αντικειμενικό και διάφανο τρόπο.
5. Για πρώτη φορά, στις κατηγορίες διορισμού κατά τη μεταβατική περίοδο εντάσσονται οι εκπαιδευτικοί γονείς τέκνων με ποσοστό αναπηρίας 67% και δωδεκάμηνη προϋπηρεσία.
6. Προγραμματίζεται η άμεση διεξαγωγή διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την Ειδική Αγωγή, προκειμένου να μπει τέλος στην ομηρία των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71
7. Υλοποιείται το αίτημα των σχολικών συμβούλων για τη μοριοδότηση του 2ου διδακτορικού και του 2ου μεταπτυχιακού.
8. Τα πτυχία ΤΕΙ μοριοδοτούνται απολύτως ισότιμα με τα πτυχία πανεπιστημίων.
9. Οι διατάξεις για τις μεταθέσεις, όπως π.χ. υποχρέωση διετούς παραμονής, αφορούν τους εκπαιδευτικούς που θα υποβάλουν αιτήσεις το σχολικό έτος 2010-2011
10. Η υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι στο πλαίσιο αναθεώρησης του ΠΔ50 για τις μεταθέσεις, θα λάβει υπόψη τα αιτήματα σχετικά με τη συνυπηρέτηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.
11.Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που απολύονται λόγω κλεισίματος ιδιωτικών σχολείων και έχουν εξαετή προϋπηρεσία, με τη δημοσίευση του νομοσχεδίου θα προσλαμβάνονται στο Δημόσιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου