ΕΛΛΑΔΑ

Εντονες διαμαρτυρίες για τον Καλλικράτη

εντονες-διαμαρτυρίες-για-τον-καλλικρ-851206

Σε συμβολικό χτίσιμο της εισόδου του δημαρχείου Αρναίας στη Χαλκιδική προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής κάτοικοι της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο Καλλικράτης.

Με μικρά τούβλα, οι κάτοικοι «έχτισαν» την είσοδο του δημαρχείου και απέκλεισαν την πλατεία του δημαρχείου, ενώ στη συνέχεια ακτιβιστές κατέβηκαν από το καμπαναριό της παρακείμενης εκκλησίας, στο οποίο είχαν ανέβει νωρίτερα, και άπλωσαν πανό.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι Καρλοβάσου της Σάμου, σκάφη αναψυχής, αλιευτικά και άλλα μικρότερα σκάφη έκλεισαν για περίπου μισή ώρα την είσοδο του λιμανιού, εμποδίζοντας τον απόπλου του πλοίου «Νήσος Μύκονος», που εκτελεί το δρομολόγιο της γραμμής Σάμος-Πειραιάς.

Ήταν η πρώτη συμβολική διαμαρτυρία στο νησί για το νέο σχέδιο «Καλλικράτης», που προβλέπει ένα δήμο σε κάθε νησί, οπότε καταργεί τον Δήμο Καρλοβάσου.

Το χορό των κινητοποιήσεων κατά του Καλλικράτη άνοιξε από την περασμένη ακόμη εβδομάδα η Κρήτη, με κατοίκους και φορείς να διεκδικούν την περαιτέρω μείωση των δήμων στο νησί από 25 σε 18 για να αποκτήσουν πιο λειτουργικό και βιώσιμο χαρακτήρα τα νέα σχήματα, όπως υποστηρίζουν. Οι αντιδράσεις επικεντρώνονται κυρίως στο νομό Ηρακλείου.

Βόρεια Ελλάδα

Ισχυρές εστίες αντίστασης στον Καλλικράτη έχουν διαμορφωθεί στη Βόρεια Ελλάδα, με τον νομό Κοζάνης να πρωτοστατεί. Στη Σιάτιστα η δημοτική Αρχή κατέβασε ρολά και μαζί με τους δημότες απέκλεισαν για δύο ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα την Εγνατία Οδό, διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν επελέγη ως έδρα του νέου Δήμου Βοΐου.

Στην Αιανή Κοζάνης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να παραιτηθεί σύσσωμο σε περίπτωση που ο δήμος ενωθεί με την Κοζάνη.

Ανεξάρτητη επιθυμεί να παραμείνει η Κοινότητα Νυμφαίου Φλώρινας για ιστορικούς λόγους, ενώ στην Καστοριά τοπικοί παράγοντες αντιδρούν στην πρόταση για δημιουργία τεσσάρων αντί δύο δήμων.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε κατάληψη στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), στη Μαυροράχη, από κατοίκους και φορείς του Δήμου Λαχανά, που διαμαρτύρονται για το σχέδιο «Καλλικράτης».

Σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης», οι δήμοι της χώρας θα μειωθούν στους 333 -ή εναλλακτικά 343. Έως σήμερα η χώρα χωριζόταν σε 910 δήμους και 104 κοινότητες. Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 13 αιρετών Περιφερειών στη θέση των σημερινών 54 νομαρχιών και τη δημιουργία επτά Γενικών Διευθύνσεων (που θα αντικαταστήσουν τις παλιές 13 κρατικές περιφέρειες).

Εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ.

Εγκύκλιο με θέμα «Άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από τους ομογενείς και τους νομίμως διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης», απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να τους γνωστοποιήσει ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου, πως θα εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και τι δικαιολογητικά απαιτούνται.

Όπως αναφέρεται, με τις διατάξεις του κεφαλαίου Β’ του Ν.3838/2010 (ΦΕΚ Α΄49) θεσμοθετείται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι υπέρ ομογενών και νομίμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ επισημαίνει ότι «βασική παραδοχή του εν λόγω νομοθετήματος είναι ότι η πολιτική συμμετοχή των ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στις τοπικές εκλογές, αποτελεί την πλέον ενεργητική μορφή ένταξης, καθώς συντελεί καθοριστικά στην άρση των αποκλεισμών και της περιχαράκωσης».

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου