ΕΛΛΑΔΑ

Τρίζει επικίνδυνα το πολιτικό σύστημα

τρίζει-επικίνδυνα-το-πολιτικό-σύστημ-851206

Σοκ για το πολιτικό σύστημα συνιστούν τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας της εταιρείας Vprc για τις πολιτικές και κοινωνικές τάσεις που διαμορφώνονται με την υιοθέτηση του τρίτου πακέτου οικονομικών μέτρων. Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του διαδικτυακού τόπου www.tvxs.gr.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύεται κανένα από τα κόμματα ή τους θεσμούς για την έξοδο από την κρίση, προβλέποντας βίαιες εξεγέρσεις, κύμα μετανάστευσης και αύξηση της εγκληματικότητας. Από όλα τα πολιτικά κόμματα, η εμπιστοσύνη προς την ΝΔ βρίσκεται στο ναδίρ, επηρεασμένη ίσως και από τις πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εμφανής είναι επίσης η ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας καθώς η πλειοψηφία όχι μόνο δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της αλλά προτείνει δραστικές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λύσεις για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος της χώρας, από την αναδιαπραγμάτευση του χρέους μέχρι την φορολόγηση της Εκκλησίας και την δραστική μείωση των εξοπλισμών.

Ολα αυτά μέσα σε συνθήκες απογοήτευσης και απαισιοδοξίας για το μέλλον, που επίσης καταγράφει η έρευνα με τις απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που ακολουθούν.

Είναι τέτοια η απαξίωση του πολιτικού συστήματος ώστε η δημοσκόπηση δεν μπόρεσε να συναγάγει συμπεράσματα για την πρόθεση ψήφου, καθώς πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν ξέρει ποιο κόμμα θα ψήφιζε σήμερα στις εκλογές!!!

Στην ερώτηση για την εμπιστοσύνη προς κόμματα και θεσμούς, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 24% (72% δεν το εμπιστεύονται) που είναι το καλύτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με αυτό του Κοινοβουλίου (19%) των συνδικάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης (16%), του ΣΥΡΙΖΑ (12%) της ΝΔ (11%) του ΚΚΕ (10) και του ΛΑΟΣ (9%).

Το 76% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση και μόνο 21% ικανοποιημένοι, ενώ 47% θεωρούν ότι ήταν λάθος η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, έναντι ποσοστού 33% που θεωρεί ότι ήταν σωστή.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων διαφωνεί με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και φυσικά των μέτρων, με την εξαίρεση των περικοπών στα επιδόματα.

Χαρακτηριστικό μιας ορισμένης ωριμότητας που παρουσιάζεται είναι το γεγονός ότι η τεράστια πλειοψηφία θεωρεί ότι η πηγή των προβλημάτων βρίσκεται στην Ελλάδα ή και στην διεθνή κρίση αλλά όχι αποκλειστικά στην τελευταία, αποφεύγοντας την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων στο εξωτερικό, κάτι που συνέβαινε συχνά στο παρελθόν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου