ΕΛΛΑΔΑ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της ΕΕ από 1η Ιουλίου –Πως εκδίδεται

πιστοποιητικό-εμβολιασμού-σε-όλες-τι-536633

Σε εφαρμογή τίθεται και επισήμως, από αύριο Πέμπτη 1η Ιουλίου σε όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19, αν και πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το εκδίδουν και διαθέτουν εδώ και εβδομάδες.

Με την εφαρμογή του συνολικά στην ΕΕ, πλέον όσοι το διαθέτουν θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται ελεύθερα στις χώρες μέλη.

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται μέσω του gov.gr και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Η απόκτησή του είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει από τον υπολογιστή σας μέσω του gov.gr, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ.

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έθεσε σε λειτουργία , το ψηφιακό πιστοποιητικό, καθώς η σχετική πλατφόρμα άνοιξε την 1η Ιουνίου.

Βήμα βήμα η διαδικασία

Οι πολίτες μπορούν να δουν την πλατφόρμα στην ιστοσελίδα eudcc.gov.gr και να προχωρήσουν στην έκδοσή του.

  • Θα χρειαστείτε τους κωδικούς Taxis και το ΑΜΚΑ
  • Πατάτε «Ξεκινήστε εδώ» και συνέχεια κλικάρετε σε μία από τις τρεις διαθέσιμες επιλογές:
  1. Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Εμβολιασμός) αν έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού
  2. Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Νόσηση) αν έχετε νοσήσει και έχει καταχωριστεί το θετικό αποτέλεσμα
  3. Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Διαγνωστικός Έλεγχος) αν έχετε υποβληθεί εντός των τελευταίων 30 ημερών σε διαγνωστικό έλεγχο Rapid ή PCR και έχει καταχωριστεί το αρνητικό αποτέλεσμα
  • Πατάτε «Συνέχεια» και «Σύνδεση»
  • Επιβεβαιώνετε τα στοιχεία σας
  • Συμπληρώνετε ΑΜΚΑ και λοιπά στοιχεία εφόσον χρειάζονται και πατάτε «Συνέχεια»

Ποιοι δικαιούνται να το εκδώσουν

Οι πολίτες, μπορούν να εκδώσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 για τρεις λόγους:

  • Εάν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού.
  • Εάν έχουν νοσήσει.
  • Εάν έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο rapid ή PCR

Πώς θα λειτουργεί

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Θα συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Τι μορφή έχει

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Ποια προσωπικά δεδομένα θα περιλαμβάνει

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου