ΕΛΛΑΔΑ

Ενας φύλακας ανά 400 κρατουμένους

ενας-φύλακας-ανά-400-κρατουμένους-536102

Δύο Πακιστανοί 30 και 35 χρόνων, υπόδικοι για αδικήματα ναρκωτικών και παράνομης διακίνησης μεταναστών ήταν τελικά τα θύματα της αιματηρής συμπλοκής στον Κορυδαλλό, αργά το βράδυ της Κυριακής. Με έναν μόνο φύλακα για 400 κρατουμένους στην Γ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού η άγρια κοινότητα των φυλακών, ανεξέλεγκτη και παραδομένη στις συμμορίες εντός, με τα πλοκάμια της εκτός και με μεγάλους τζίρους, έγινε πεδίο ενός από τα πιο σκληρά περιστατικά του Κορυδαλλού. Οι έρευνες τώρα από τις αρμόδιες αρχές υπό την εποπτεία εισαγγελέα ο οποίος είναι υπεύθυνος και συνολικά για τις φυλακές, επικεντρώνεται τόσο στις συνθήκες της δολοφονίας, όσο και στο γεγονός αν η επίθεση στους δύο ήταν προσχεδιασμένη ή αποτέλεσμα της συμπλοκής μεταξύ των ομάδων που συνεπλάκησαν μέχρι θανάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αιματηρή συμπλοκή μεταξύ των δύο ομάδων στην Γ’ πτέρυγα δεν είχε ουσιαστική αιτία και ξεκίνησε λίγο μετά την επιστροφή των κρατουμένων στα κελιά τους. Ξαφνικά οι φύλακες, κεντρικά, είδαν δύο ομάδες κρατουμένων να πολεμάνε η μία την άλλη. Επί της ουσίας το αντικείμενο ήταν ποιος θα πάρει την αρχηγία στον παράνομο κόσμο όπου όλα πουλιούνται και αγοράζονται.

Έγκυρες πηγές μέσα από τις φυλακές μιλάνε για επίθεση στους δύο κρατουμένους, γεγονός που προκάλεσε σύρραξη μεταξύ των δύο ομάδων, που ήταν Αλβανοί και Άραβες εναντίον Πακιστανών. Οι τελευταίοι έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα στα καταστήματα κράτησης σε ολόκληρη τη χώρα. Ο θάνατος των δύο προήλθε από αυτοσχέδια μυτερά όπλα, τα οποία προκάλεσαν αιμορραγία και τελικά τον θάνατο. Όταν μετά τις δολοφονίες έγινε έρευνα, στην ίδια πτέρυγα, βρέθηκαν δεκάδες τέτοια όπλα τα οποία κατασκευάζουν οι κρατούμενοι από τα πλεξιγκλάς όσο και από τα στρώματα ή οποιοδήποτε μεταλλικό υλικό υπάρχει στα κελιά.

Εκτός από τους δύο νεκρούς υπάρχουν και 18 τραυματίες από τους οποίους οι τρεις είναι σοβαρά. Αμέσως μετά τα επεισόδια ο υπουργός Δικαιοσύνης βρέθηκε στον Κορυδαλλό και απέδωσε τα αιματηρά επεισόδια στον υπερπληθωρισμό και την υποστελέχωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Ευτύχης Φυτράκης, παραδέχθηκε και αυτός ότι ένας φύλακας αναλογεί σε 400 κρατουμένους και ότι κανένας δεν μπορούσε να αποτρέψει τα αιματηρά επεισόδια. Έκανε λόγο και για ανάγκη εξανθρωπισμού των συνθηκών κράτησης, διότι η αθλιότητα γεννάει τη βία. Υπενθύμισε το πρόσφατο νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε και το οποίο αντιμετωπίζει εν μέρει το πρόβλημα. Δήλωσε ότι από την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ!

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου