ΕΛΛΑΔΑ

Με… δανεικά μηχανάκια η ομάδα ΔΙΑΣ

με-δανεικά-μηχανάκια-η-ομάδα-διασ-851206

Πάνω στα απομεινάρια… των αστυνομικών υπηρεσιών, οι οποίες συνεχίζουν να μετρούν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, έρχεται να στηθεί η ομάδα ΔΙΑΣ της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
 
Η Δίκυκλη Αστυνόμευση, το νέο όπλο της ΕΛ.ΑΣ. απέναντι στην αυξανόμενη εγκληματικότητα, φαίνεται ότι αναζήτησε τους… τροχούς της βιαστικά. Εκ των έσω αντλήθηκαν οι δυνάμεις που χρησιμοποιούνται για τη σύσταση των ομάδων, οι οποίες ήδη περιπολούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να εμφανιστούν και στις πόλεις της περιφέρειας.
 
Για τους αστυνομικούς η φιλοσοφία του σχεδίου είναι σωστή. Όμως άλλο το σχέδιο επί χάρτου και άλλο σχέδιο η εφαρμογή. Για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει με τη στάση του ότι έχει αποξενωθεί από τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου, ότι δεν αφουγκράζεται τίποτα και προχωρά συνεχώς σε σχέδια επί χάρτου χωρίς τις ανάλογες υποδομές.
 
Η πρώτη διαταγή του Αρχηγείου, στις 18 Μαρτίου, προς την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας τάραξε τους αξιωματικούς. Ζητούσε τη σύσταση της ΔΙΑΣ με 12 άτομα στην έδρα του νομού. Η δεύτερη διαταγή που ακολούθησε ένα μήνα αργότερα προκάλεσε ισχυρές δονήσεις… Αυτή τη φορά ζητούσε 24 άτομα στο Βόλο, τέσσερα άτομα στον Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου και τέσσερα άτομα στο Αστυνομικό Τμήμα Σκοπέλου.
 
 
Δύσκολος γρίφος
Η ηγεσία της τοπικής Αστυνομίας βρέθηκε μπροστά σε έναν δύσκολο γρίφο. Από πού θα αντλούνταν η δύναμη των ομάδων ΔΙΑΣ, την ώρα που καίριες αστυνομικές υπηρεσίες μετά βίας λειτουργούν, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Τα δε κριτήρια της επιλογής ήταν συγκεκριμένα.
 
Μεταξύ των κριτηρίων το ηλικιακό, με κατεύθυνση οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ να είναι μικρότεροι των 40 ετών, την ώρα που η ΑΔΜ έχει να δει ανανέωση της δύναμής της πολλά χρόνια τώρα.
 
Με πολλές αντιδράσεις από τις διοικήσεις των υπηρεσιών της ΑΔ Μαγνησίας, για τον αριθμό των αστυνομικών τους που περιορίζεται ακόμη πιο δραματικά, έγινε η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τις τρεις ομάδες ΔΙΑΣ στο Βόλο, τη Σκόπελο και τη Σκιάθο.
 
Η εκπαίδευσή τους κατά ομάδες έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε από τις αρχές Ιουνίου οι αστυνομικοί με τα δίκυκλα να κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης. Ακόμη όμως τα δίκυκλα δεν έχουν εμφανιστεί…, σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας Στ. Κωνσταντάρας, αναφέροντας ότι αποτελεί άλλο ένα δείγμα του πρόχειρου σχεδιασμού.
 
Οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας ήδη μετρούν 70 άτομα λιγότερα από τον απαρχαιωμένο Οργανισμό λειτουργίας.
 
Το οργανόγραμμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας επιφέρει σημαντικά προβλήματα λειτουργίας σε κάθε ειδική και επιτελική υπηρεσία, Αστυνομικό Τμήμα και Αστυνομικό Σταθμό της Μαγνησίας, καθώς είναι ξεπερασμένο λόγω αλλαγής δεικτών, αφού θεσμοθετήθηκε από το 1972.
 
Ο αριθμός των ελλείψεων διογκώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μαζικής φυγής αστυνομικών, που επιλέγουν την πόρτα της συνταξιοδότησης.
 
Στη Σκόπελο το Αστυνομικό Τμήμα λειτουργεί οριακά. Μόλις 10 άτομα έχει στη δύναμή του, εκ των οποίων τα τέσσερα πήραν το δρόμο για την ΔΙΑΣ. Στη Σκιάθο η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, που φέτος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακόμη και με τον διαβατηριακό έλεγχο στο αεροδρόμιο του νησιού εξαιτίας του λιγοστού σε αριθμό προσωπικού.
 
 
Σοβαρές ενστάσεις
«Με το νέο μέτρο και τη φιλοσοφία του συμφωνούμε απόλυτα. Όμως το ερώτημα είναι αν τα σχέδια είναι υλοποιήσιμα και αν υπάρχουν υποδομές. Οι σοβαρές ενστάσεις μας σχετίζονται με το πώς στήνονται νέες υπηρεσίες, χωρίς νέο προσωπικό», είναι το κλίμα που επικρατεί τελευταία στους αστυνομικούς κύκλους σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντάρα.
 
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας θα έπρεπε πρώτα η Διεύθυνση να ενισχυθεί με προσωπικό και όχι να διαλύονται τόσες υπηρεσίες για να στηθεί μια νέα.
 
Οι ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί μεταφέρθηκαν από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω της Ομοσπονδίας τους.
 
Η τοπική Ένωση εκφράζεται θετικά με την επέκταση και ενίσχυση της δίκυκλης εμφανούς αστυνόμευσης για ταχύτερη ανταπόκριση και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, αλλά κυρίως στην πρόληψη της εγκληματικότητας.
 
Επισημαίνει ωστόσο ότι το πρόβλημα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας εντοπίζεται στη συγκρότηση αυτής της ομάδας. Άλλες δυνατότητες, επισημαίνει η διοίκηση, έχουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και άλλες στη Μαγνησία, όπου ήδη πολλές υπηρεσίες υπολειτουργούν.
 
Πρόκειται για συνήθη τα τελευταία χρόνια πρακτική, δηλώνει ο κ. Κωνσταντάρας. Με δυνάμεις εκ των έσω έχουν στηθεί το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητροδρόμων, η ΟΠΚΕ για την καταστολή της εγκληματικότητας και η ΟΕΠΤΑ για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, όπως και το Γραφείο Διαβατηρίων.
 
Η ΔΙΑΣ εκτιμάται ότι αποτελεί τη χαριστική βολή για αστυνομικές υπηρεσίες και τμήματα που βρίσκονται υπό διάλυση…
 
Από τον Ιούνιο
Σε πλήρη διάταξη η ΔΙΑΣ αναμένεται να εμφανιστεί στους δρόμους του Βόλου από τις αρχές Ιουνίου. Σε κάθε μηχανή θα επιβαίνουν υποχρεωτικά δύο αστυνομικοί. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ θα υπάγονται στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τις περιπολίες τους.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου