ΕΛΛΑΔΑ

Ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος

ανάπτυξη-και-κοινωνικό-κράτος-851206

Την ικανοποίησή του για τις ειρηνικές διαδηλώσεις της Πέμπτης εξέφρασε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα, για τα σκληρά οικονομικά μέτρα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση «επέλεξε τη σωτηρία της χώρας». Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα, σχετικά με την επιδείνωση των κοινωνικών δεικτών, επεσήμανε:

«Λάβαμε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Κάποιες μάλιστα εμπεριέχουν την αδικία, αφού κλήθηκαν να πληρώσουν τα σπασμένα πολίτες που δεν έφεραν καμία ή έφεραν τις λιγότερες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση» είπε.

«Και το σύστημα το οποίο βρήκαμε, φορολογικό, συνταξιοδοτικό, εκπαιδευτικό, λειτουργία του δημοσίου εμπεριέχει ανισότητες και αδικίες. Αλλά από αυτό το σύστημα κληθήκαμε να αντλήσουμε φόρους για να σώσουμε τη χώρα από την χρεοκοπία. Δεν είχαν την πολυτέλεια, την πολυτέλεια του χρόνου να αλλάξουμε πρώτα το σύστημα και μετά να αντιμετωπίσουμε το χρέος μας. Δεν υπήρχε καν η αξιοπιστία της χώρα μας, που σήμερα όμως ανακτούμε βήμα βήμα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Η επιλογή ήταν ανάμεσα στην κατάρρευση και τη σωτηρία και επιλέξαμε τη σωτηρία» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση θέτει νέα θεμέλια δικαιοσύνης και προβαίνει σε αλλαγές των νόμων, με στόχο την ισονομία και την ισότητα για όλους.

Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ριζικές αλλαγές στο υπάρχον κοινωνικό και οικονομικό σύστημα της χώρας, με στόχο την ίδρυση ενός κράτους πρόνοιας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ανάπτυξη με βάση την ποιότητα και έκανε λόγο για επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ειρηνικές πορείες, λέγοντας ότι «η φωνή όσων ήταν στους δρόμους χθες ακούστηκε πιο δυνατά γιατί δεν υπερκαλύφθηκε από επεισόδια και έκτροπα».

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να ανακληθούν τα οικονομικά μέτρα και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση με το νέο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση για καταστροφικές επιλογές και ανυπαρξία σχεδιασμού.

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε, λέγοντας: «Με ‘μαϊμού’ δημοσκοπήσεις και τον λαό απέναντί σας δεν θα πάτε πολύ μακριά».

Συνεργασία Αθήνας – Τρίπολης

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αλμπαγνάντι Αλμαχμούντι είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Παπανδρέου. Μετά τις συνομιλίες ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως ανοίγονται νέες προοπτικές εμβάθυνσης και ενίσχυσης των σχέσεων Αθηνών – Τρίπολης.

Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας σε τομείς, όπως η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας Ελλάδας και Λιβύης, τονίζοντας ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθούμε πως η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη σημαντική θέση της Λιβύης και έχει αποκαταστήσει μαζί της σχέσεις συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Λιβύη διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο, στο σύνολο του αραβικού κόσμου και αποτελεί επιπλέον πύλη επικοινωνίας με ολόκληρη την Αφρική.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός τόνισε ότι για τον λιβυκό λαό και τον ηγέτη του Μουαμάρ Καντάφι, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι φίλος και αδελφός, αναφέρθηκε και αυτός στις μακρόχρονες στενές σχέσεις των δύο χωρών και έκανε λόγο για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, των επικοινωνιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του φυσικού αερίου, των υποδομών, του τουρισμού, των θαλάσσιων μεταφορών και των λιβικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η Λιβύη διανύει μεγάλη αναπτυξιακή φάση και διατίθενται κονδύλια ύψους 200 δισ. δολαρίων, είπε ο Λίβυος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι καλωσορίζουμε από τώρα τη συμβολή των ελληνικών εταιριών.

Επίσης, έκανε λόγο για ίδρυση οικονομικής ζώνης μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας και αξιοποίηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Στη Λιβύη έχουμε ξεκάθαρη πολιτική απόφαση για συνεργασία με την Ελλάδα και ξεκάθαρη πολιτική απόφαση να σταθούμε δίπλα της, για να ξεπεράσει την κρίση, τόνισε και χαρακτήρισε επιπλέον τη λιβική αγορά ως προέκταση της ελληνικής, προσκαλώντας τον κ. Παπανδρέου στην Τρίπολη, για την υπογραφή αναπτυξιακών συμφωνιών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε το Λίβυο ομόλογό του για την πολιτική βούληση της Τρίπολης για συνεργασία, αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη χώρα και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του στον αδελφό και φίλο Μουαμάρ Καντάφι.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου