ΕΛΛΑΔΑ

Συντονισμός περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ

συντονισμός-περιφερειακών-σταθμών-τ-530045

Ενόψει της επαναλειτουργίας – Ψήφισμα συνέλευσης περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ

Συνέλευση των Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΑ (γεωγραφικά πάνω από την Λαμία) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μαΐου 2015 στο Μεγάλο Στούντιο της ΕΡΤ 3 στη Θεσσαλονίκη, παρουσία δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών από οκτώ περιφερειακούς σταθμούς (Βόλος, Καβάλα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Λάρισα, Σέρρες, Ορεστιάδα, Φλώρινα). Συμμετείχαν ακόμη εργαζόμενοι από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ3.

Σε πολύ καλό κλίμα συζητήθηκαν και αναλύθηκαν ο τρόπος λειτουργίας των περιφερειακών σταθμών ως αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΡΤ, ενώ εξελέγη μια άτυπη μετακλητή τριμελής επιτροπή, η οποία θα αναλάβει τον ρόλο της ενημέρωσης και του συντονισμού μεταξύ των περιφερειακών σταθμών.

Οι παρόντες στην συνέλευση συμφώνησαν και εκδόθηκε ψήφισμα ότι:

– Οι 19 Περιφερειακοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί της ΕΡΑ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΡΤ έχοντας πρωτοστατήσει στον αγώνα των τελευταίων 22 μηνών, κρατώντας ζωντανή την ΕΡΤ.

– Οι 19 Περιφερειακοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί της ΕΡΑ πρωτοστατούν σε τοπικό επίπεδο στους τομείς της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

– Αποτελούν, χάριν της προσπάθειας όσων αγάπησαν το λειτούργημα τους, ζωντανά κύτταρα δημιουργίας, αλληλεγγύης και ενημέρωσης στον τόπο τους. Το συνολικό τους κόστος δεν ξεπερνούσε πριν την 11η Ιουνίου 2013, το 5% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΡΤ. Χρειάζεται γι’ αυτό δίκαιη ανακατανομή και σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους.

– Κεντρική απαίτηση αποτελεί η επαναλειτουργία και στη συνέχεια η απρόσκοπτη λειτουργία των 19 περιφερειακών σταθμών.

– Οι περιφερειακοί σταθμοί πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό (τεχνικό, δημοσιογραφικό και διοικητικό), ενώ πρέπει να ενισχυθεί και να ανανεωθεί η υλικοτεχνική υποδομή στο μέγιστο βαθμό. Επαναφορά όλων των συχνοτήτων και ενίσχυση των πομπών καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της Βορείου Ελλάδος έχουν εισβάλει ραδιοφωνικά οι γειτονικές χώρες.

– Να γίνει άμεση καταγραφή προσωπικού και των υλικών σε κάθε Περιφερειακό Σταθμό.

– Η λειτουργία των Περιφερειακών Σταθμών θα βασίζεται στην φιλοσοφία τους, ως περιφερειακών κυττάρων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με την μορφή των περιφερειακών πολυδύναμων κλιμακίων (Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Ιντερνετ).

– Στο πρόγραμμα θα κυριαρχεί η αμεσότερη επαφή και επικοινωνία με την κοινωνία, τους πολίτες και τα κινήματα.

– Οι περιφερειακοί σταθμοί θα συνεργάζονται μεταξύ τους σε θέματα ανταλλαγής και ενίσχυσης του προγράμματος δημιουργώντας δίκτυα ενημέρωσης που θα συμβάλλουν και στην αναπτυξιακή διαδικασία. Απαραίτητο γι’ αυτό είναι η αυτονομία επιλογής σύνδεσης από την πλευρά των περιφερειακών σταθμών με εκείνους τους σταθμούς με τους οποίους θα συνδέονται για ορισμένη ώρα την ημέρα για ενημέρωση, ψυχαγωγία, πολιτισμό και αθλητισμό στο πλαίσιο μιας πλουραλιστικής, πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής ελληνικής κοινωνίας.

– Η νέα διάρθρωση του προγράμματος στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, θα διακατέχεται από την διαδραστικότητα δηλαδή την σύνδεση Ραδιοφώνου, Τηλεόρασης και Ιντερνετ, ως μιας οντότητας που προσφέρει στον πολίτη βήμα έκφρασης, διαλόγου, άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης αλλά παράλληλα και μόρφωσης, επιμόρφωσης και συμβουλευτικής παράλληλα με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αθλητισμού. Στην διαμόρφωση αυτή είναι απαραίτητη η συμμετοχή και τοποθέτηση των εργαζομένων.

– Πρέπει να δοθεί έμφαση στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία με ιδιαίτερο βάρος στην παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής

– Πολύ μεγάλο ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσει σε αυτό η συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών σταθμών, προβάλλοντας ο καθένας ανά εποχή και περίοδο τις επιχειρήσεις, τα αξιοθέατα και τις μορφές τουρισμού (θαλάσσιος, ορεινός, αγροτουριστικός, θρησκευτικός κλπ) της ίδιας ή άλλης περιοχής.

– Η συνεργασία των Περιφερειακών σταθμών θα βασίζεται όμως και στην μεταξύ τους συνεργασία και σε θέματα υλικοτεχνικής αμοιβαίας υποστήριξης.

– Αποτελεί αυτονόητη αναγκαιότητα και επιλογή, η ενίσχυση του διαδικτύου (πόρταλ, web tv, web radio) με την δημιουργία τοπικού πόρταλ περιφερειακού σταθμού και διασύνδεση του με το κεντρικό site της ΕΡΤ στο πλαίσιο της διαδραστικότητας. Σε αυτό θα υπάρχει συνεχείς ροή ειδήσεων και ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση της τοπικής ειδησεογραφίας παράλληλα με την ανάδειξη, προβολή και υποστήριξη της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, πολιτισμού και αθλητισμού.

– Αποτελεί αναγκαιότητα η ενεργός συμμετοχή και η λήψη των θέσεων των εργαζομένων, ώστε να αποτελούν δικλείδα ασφαλείας σε κάθετες και ενάντια στην θέληση τους επιλογές σε επιτελικές θέσεις που τους αφορούν καθώς και στη συγκρότηση του οργανογράμματος κάθε περιφερειακού σταθμού.

– Να ληφθεί μέριμνα για τις οικογένειες των συναδέλφων που έφυγαν από την ζωή στην διάρκεια του 22μηνου αγώνα καθώς και για όσους μας στήριξαν όλους αυτούς τους μήνες (αλληλέγγυους και Σ.Ο.Χ)

-Η άτυπη μετακλητή συντονιστική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Κώστα Δαβάνη (Δημοσιογράφο ΕΡΑ Κοζάνης), Γιώργο Ανυφαντή (Τεχνικό ΕΡΑ Βόλου) και Γιώργο Πατάκη (Διοικητικό ΕΡΑ Λάρισας) θα αναλάβει άμεσα τον συντονισμό και την οργάνωση της συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των περιφερειακών σταθμών καθώς και την διοργάνωση της επόμενης συνέλευσης στην οποία θα εξειδικευθούν περαιτέρω τα θέματα λειτουργίας και προγράμματος των Περιφερειακών Σταθμών.

– Ζητείται τέλος, οι προτάσεις προγράμματος για τους περιφερειακούς σταθμούς που θα κατατεθούν συνολικά, να τύχουν επεξεργασίας από ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν εργαζόμενοι στους περιφερειακούς σταθμούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου