ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία ΗΠΑ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο σχέδιο Turkish Stream

ανησυχία-ηπα-για-τη-συμμετοχή-της-ελλά-527628

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί ότι ο Turkish Stream και μία πιθανή προέκτασή του προς την Ελλάδα συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας κόμισε στην Αθήνα ο Άμος Χοχστάιν. Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για θέμα ενέργειας συναντήθηκε κατά σειρά το πρωϊ της Παρασκευής με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Νίκο Κοτζιά και τον στενό σύμβουλο του Πρωθυπουργό, τον Νίκο Παππά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η αμερικανική θέση αναφέρεται με μεγάλη καθαρότητα στην ανακοίνωση της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι η εξέταση από την ελληνική πλευρά μίας επέκτασης του αγωγού “Turkstream” μέσω Ελλάδος δεν θα αυξήσει την ενεργειακή διαφοροποίηση, θα ανησυχούσε τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ και δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδος» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ως άνθρωπος που γνωρίζει άριστα την αγορά ενέργειας (εργαζόταν σε μεγάλη εταιρεία πριν περάσει στο Στέητ Ντιπάρτμεντ), ο κ. Χοχστάιν έστειλε το μήνυμά του προς πάσα κατεύθυνση με ρεαλισμό και σαφήνεια. Αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν κοινά συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «συμφωνούμε σε περισσότερα από όσα διαφωνούμε».

Ωστόσο, οι δύο αναφορές του, ότι συζητά μόνο για υπαρκτά ενεργειακά σχέδια και ότι σημασία έχει η πραγματική διαφοροποίηση, κυρίως των πηγών ενέργειας, δεν αφήνουν αμφιβολίες για το περιεχόμενο των συζητήσεών του στα υπουργεία ΠΑΠΕΝ και Εξωτερικών. Παραμένει πάντως άγνωστο αν ο κ. Χοχστάιν έφερε μαζί του κάποια «αντιπροσφορά» στο σχέδιο για κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού. Ερωτηθείς πάντως στο υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει σε κάτι τέτοιο.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν ενεργά τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο και φυσικά τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ) που θα μεταφέρει το αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται ότι ένα από τα πρώτα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που είχαν έρθει στη χώρα μας μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν η Ρόμπιν Ντάνιγκαν, βοηθός υπουργός για θέματα ενέργειας στο Στέητ Ντιπάρτμεντ. Παράλληλα, οι Αμερικανοί προωθούν την επιλογή διασυνδετηρίων αγωγών όπως ο IGB που θα ενώνει Ελλάδα – Βουλγαρία, καθώς και την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή». Αυτός είναι ο λόγος που η Αθήνα στηρίζει την κατασκευή ενός αγωγού που θα εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και στη συνέχεια, μέσω Σκοπίων, Σερβίας και Ουγγαρίας θα καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη και πιθανότατα στον ενεργειακό κόμβο Μπάουμγκάρντεν στην Αυστρία.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου