ΑΡΧΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται από σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αύριο για τη συνεδρίαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε εν όψει της Συνόδου ότι σε όλη την Ευρώπη επιβάλλεται μια νέα λιτότητα και μάλιστα από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας επίσης ότι η ελληνική κρίση έχει την δική της ιδιαιτερότητα αλλά το πρόβλημα δεν είναι ίδιο με αυτό που έχουν η Γερμανία και η Γαλλία ή οι βόρειες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, παρατήρησε ο πρωθυπουργός, το θέμα της υπερχρέωσης και του δανεισμού των χωρών της Ένωσης δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με λιτότητα αλλά με την προσέλκυση επενδύσεων ή επενδύσεων που θα στηρίζονται και στην αύξηση των ιδίων πόρων.

Το θέμα των ιδίων πόρων αναμένεται να αποτελέσει το βασικό ζήτημα της συζήτησης και ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουν προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιβολή φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων και την έκδοση ευρωομολόγων ή πράσινων ομολόγων ως πηγή ιδίων πόρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς πολύ σύντομα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπει σε διαπραγμάτευση για το νέο προϋπολογισμό της.

Όπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, χώρες όπως η Γερμανία αναμένεται να δείξουν απροθυμία για περαιτέρω συμβολή τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και αντίθετα να θέσουν θέμα μείωσης της δικής τους συμμετοχής. «Εμείς» τόνισε ο πρωθυπουργός, «πρέπει να αντιπροτείνουμε ίδιους πόρους μέσα από άλλους μηχανισμούς. Σε κάθε περίπτωση, η λύση δεν είναι η φθηνή εργασία και η υποβάθμιση ή και εξαφάνιση των κοινωνικών κεκτημένων».

«Η δική μας θέση» κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου «είναι ότι η κοινωνική προστασία, ένα κράτος πρόνοιας, είναι και μέρος των σύγχρονων κοινωνιών και οικονομιών και αυτό αποδεικνύουν χώρες όπως αυτές του Βορρά που έχουν συνδυάσει και τα δύο».

#Tags

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ