ΕΛΛΑΔΑ

«Αναγκαίες οι εργασιακές αλλαγές»

αναγκαίες-οι-εργασιακές-αλλαγές-435866

Αναγκαία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την περικοπή των αποζημιώσεων απόλυσης υπονοώντας ότι ήταν απαραίτητη κίνηση για να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, προέταξε ως προτεραιότητα τη διάσωση της χώρας.
Αναφορικά με την ανατροπή που φέρνει στις εργασιακές σχέσεις το προεδρικό διάταγμα Λοβέρδου, άφησε να εννοηθεί ότι το Δημόσιο θα επιδοτήσει τη διαφορά του μισθού μαθητείας από το βασικό μισθό (σύμφωνα με το κείμενο που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας, ο ΟΑΕΔ δύναται να χρηματοδοτήσει τους νέους, αλλά δεν υποχρεούται). Δήλωσε ότι στόχος είναι να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας. Εξάλλου μίλησε και για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων.
Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι απειλούνται με το φάσμα της ανεργίας.
Έκανε λόγο για μάχη της κυβέρνησης με την τρόικα, με κύριο σημείο τριβής την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι η διασφάλιση του εισοδήματος αποτέλεσε προτεραιότητα στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου στις εργασιακές σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει θυσίες, αλλά όπως τόνισε ότι αν η κυβέρνηση δεν είχε κάνει τις επιλογές που έκανε, σήμερα δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε ούτε για πληρωμή μισθών και συντάξεων, ούτε για το ασφαλιστικό σύστημα. Αντιθέτως, υποστήριξε (ύστερα και από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα) ότι σήμερα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται.
Ζήτησε για ακόμη μια φορά τη συναίνεση πολιτών, φορέων και κομμάτων, ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, τις οποίες αποκάλεσε αναγκαίες. Πρόσθεσε ότι αποτελούν εγγύηση ότι δεν θα χρειαστεί η λήψη επιπλέον μέτρων που θα πλήττουν το εισόδημα.
 

Πυρ ομαδόν από την Αντιπολίτευση
Έντονες αντιδράσεις από το σύνολο των κομμάτων της Αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει τα ΠΔ που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις.
"Ο κ. Παπανδρέου κάνει πως δεν καταλαβαίνει, που οδηγεί την ελληνική κοινωνία η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του, σήμερα. Τα ”ωραία λόγια” που με τόση γενναιοδωρία εξέπεμψε, αντηχούν περισσότερο ως εμπαιγμός του λαού, παρά ως προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης στην οποία δικά του λάθη και παραλείψεις οδηγούν τη χώρα" ανέφερε εκ μέρους της ΝΔ ο Π. Παναγιωτόπουλος.
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Ι.Βρούτσης έκανε λόγο για ελλιπή και αναποτελεσματική επιλογή για την οικονομία και την ανάπτυξή της:

Να μην αναγνωρίσει ο λαός το μνημόνιο ζήτησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αναγνωρίσει και να σεβαστεί ούτε τα χρέη: «Το υψηλό δημόσιο χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και ο λαός, αλλά η υψηλή κερδοφορία, οι τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις, τα προνόμια και οι μεγάλες φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων.»

Κάλεσε τους εργαζόμενους να «κηρύξουν πόλεμο στον πόλεμο, που συνεχίζουν και εντείνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η πλουτοκρατία και οι ΕΕ-ΔΝΤ».

O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε: «Η όλη διαδικασία που ακολουθείται από τη κυβέρνηση στον εργασιακό τομέα κατατείνει σε πολλές απολύσεις.

» Πολύ φοβούμαι πως ο κ. Παπανδρέου δεν αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κόστος και που μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα. Τον καλώ για περισσότερη σύνεση.»

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρμοδιότητα, αλλά και ευθύνη να ελέγξει και να αναπέμψει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα.

«Η Βουλή πρέπει να συζητήσει και δημοκρατικά να αποφασίσει. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί εκτροπή, αντίστοιχη της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί από τη μεταπολίτευση και μετά» κατέληξε.

Από την πλευρά της η «Δράση» σημειώνει ότι γενικώς αντιμετωπίζει θετικά τις προβλέψεις για την προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα οριζόμενα στο Μνημόνιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Δεν επιχαίρουμε λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒ
Η εργοδοτική κοινότητα δεν ζήτησε και δεν επιχαίρει για το νέο εργασιακό πλαίσιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι οι απολύσεις αποτελούν το ύστατο καταφύγιο μιας ζημιογόνας επιχείρησης.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα εργασιακά, ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι οι ρυθμίσεις ανταποκρίνονται στις ρητές και νομοθετημένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών της.
Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχουν ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με τη χρήση πόρων του ΟΑΕΔ και ανεκμετάλλευτα κοινοτικά κονδύλια, που μπορούν να διατηρήσουν και να επαυξήσουν τις θέσεις εργασίας και κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου