ΕΛΛΑΔΑ

Το πολιτικό σύστημα κλυδωνίζεται

το-πολιτικό-σύστημα-κλυδωνίζεται-436193

«Δεν είστε οι απολογητές ενός πολιτικού συστήματος που κλυδωνίζεται. Είστε η πρώτη γραμμή ενός νικηφόρου αγώνα, για να τα αλλάξουμε όλα» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, μια εβδομάδα πριν από το συνέδριο.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς έκανε άνοιγμα στον Κώστα Καραμανλή, κατά τη διακυβέρνηση του οποίου, όπως είπε, «προχώρησε η Ελλάδα σε στρατηγικής σημασίας επιλογές και αποφάσεις, όταν το ΠΑΣΟΚ, τότε στην Αντιπολίτευση, είτε τις αρνιόταν είτε τις υπονόμευε».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βυθίζει καθημερινά τη χώρα σε «εθνική κατάθλιψη», επανήλθε στα περί «εξαπτέρυγων του ΠΑΣΟΚ» και προειδοποίησε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε «μυστική διπλωματία και παρασκηνιακές συνεννοήσεις» στα εθνικά θέματα.

Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Σαμαράς, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αφού κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι λεφτά υπάρχουν για να κερδίσει τις εκλογές, μετά προχώρησε στην ψήφιση του Μνημονίου, με το οποίο οδηγεί την Ελλάδα σε φαύλο κύκλο ύφεσης μεγαλύτερων ελλειμμάτων και ακόμη πιο σκληρών μέτρων.

Συνέχισε την επίθεσή του, αναφέροντας ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε σε πάσης φύσεως σκάνδαλα, τώρα εξαπέλυσε πόλεμο φθοράς κατά της ΝΔ με τέσσερις Εξεταστικές Επιτροπές και ενώ ετοιμάζει και πέμπτη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε στα θετικά της κυβερνητικής πενταετίας του κόμματος, προβάλλοντας τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, τη συμφωνία με την κινέζικη COSCO, καθώς και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων, από 130 σε 13.

 

Υπερασπίστηκε τον Κ. Καραμανλή

«Εμείς κάναμε λάθη και παραλείψεις κατά τη διακυβέρνησή μας, αλλά αφήσαμε και θετικό έργο. Την αυτοκριτική μας για τα σφάλματα την κάναμε, το θετικό έργο το υπερασπιζόμαστε και θα το υπερασπιζόμαστε σε κάθε ευκαιρία», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την επίθεσή του στα «εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ», λέγοντας ότι ενώ επί κυβερνήσεως ΝΔ δεν στήριξαν πολύ πιο ήπια μέτρα, τώρα στηρίζουν ενθέρμως τα πολύ πιο επαχθή μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη θέση του, ότι στα μείζονα εθνικά θέματα είναι σφάλμα η Ελλάδα να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις σε στιγμή αδυναμίας και προειδοποίησε τον κ. Παπανδρέου, ότι «είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε μυστική διπλωματία και σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις».

Αναφέρθηκε επίσης στο εργασιακό λέγοντας, ότι η ΝΔ δεν είναι αντίθετη στην ελαστικότητα της αγοράς εργασίας, με την προϋπόθεση όμως ότι υπάρχει ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και παράλληλα, οικονομική ανάκαμψη για να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές οδύνες.

Μίλησε ακόμη, για τη σχέση του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τις επικρίσεις που είχε δεχθεί για τη στάση του στην οικονομία, λέγοντας ότι «οι Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν» και ότι οι εταίροι αντιλαμβάνονται πλήρως τις θέσεις του.

Διαχωριστική γραμμή με το χθες

Για τα εσωκομματικά είπε ότι «η ΝΔ τράβηξε βαθιά διαχωριστική γραμμή με το χθες, ασχολείται μόνο με το αύριο, κατάφερε και ανασυντάχθηκε με ασήμαντους εσωτερικούς τριγμούς. Τώρα είμαστε όλοι ενωμένοι και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο αναζητά ο ελληνικός λαός για να ελπίσει ξανά. Αυτό φοβούνται οι αντίπαλοί μας και μας πολεμούν λυσσαλέα, εμείς όμως είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Πολύ σύντομα αυτοί που μας πολεμούν θα ζητούν τη βοήθειά μας. Τους τελευταίους μήνες κινηθήκαμε αποφασιστικά, έπρεπε πρώτα να οργανώσουμε τα του οίκου μας και το κάναμε. Το συνέδριο αποτελεί την κορύφωση των διεργασιών στην προσπάθειά μας για οργανωτικό, ιδεολογικό και πολιτικό νέο ξεκίνημα. Δεν είναι όμως το τέλος της προσπάθειας, είναι η νέα αφετηρία μας».

Απάντηση Πεταλωτή

Απαντώντας στην επίθεση του Αντώνη Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε:

»Ο κ. Σαμαράς κατά τη σημερινή του ομιλία στην ΚΟ της ΝΔ, προσπαθώντας προφανώς να "ενώσει" τις τάσεις της, όχι απλώς απέτυχε, αλλά κατέστησε ακόμη πιο χαοτική και ανερμάτιστη την πολιτική θέση της ΝΔ.

»Με παντελή έλλειψη πολιτικού λόγου, χωρίς την στοιχειώδη ανάλυση, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αναμασημένες συκοφαντίες, πίστεψε ότι θα βγει από τα αδιέξοδά του. Από τη θεωρητική συγγνώμη για την ‘διακυβέρνηση Καραμανλή’ πέρασε σήμερα στην εξύμνησή της, προκαλώντας περισσότερη σύγχυση στην ήδη ταραγμένη αξιωματική αντιπολίτευση.

»Εμείς ως κυβέρνηση, συνεχίζουμε το έργο μας με σταθερότητα και με πλήρη συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης για την διάσωση της χώρας. Αυτό είναι που δεν μπορεί να κατανοήσει ο αρχηγός της ΝΔ, γι’ αυτό και η επαφή του κόμματός του με την πολιτική πραγματικότητα είναι πλέον ανύπαρκτη» είπε ο κ. Πεταλωτής.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου