ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν απαγωγείς επιχειρηματία

συνελήφθησαν-απαγωγείς-επιχειρηματί-525825

Μία πολυμελή εγκληματική οργάνωση που είχαν συστήσει Πακιστανοί που εμπλέκονται σε μεγάλο αριθμό κακουργηματικών πράξεων εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. με την συνδρομή της ΕΥΠ.

Προηγήθηκε συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση, που αριθμούσε συνολικά δέκα μέλη, με προκαθορισμένους και διακριτούς ρόλους μεταξύ τους, ενώ είχε χαρακτηριστικά δομημένης ομάδας, με ιεραρχία και εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δράση και αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων.

Συγκεκριμένα, η ομάδα των αλλοδαπών ενέχεται σε υπόθεση αρπαγής 27χρονου Έλληνα τον περασμένο Ιούλιο, από την περιοχή των Καλυβίων, σε πυροβολισμούς, τον περασμένο Σεπτέμβρη στα Μέγαρα, κατά αστυνομικών, οι οποίοι επιχείρησαν να ελέγξουν το όχημα στο οποίο επέβαιναν κάποιοι από τους δράστες, καθώς επίσης σε δύο ληστείες στην περιοχή των Καλυβίων Αττικής, η μία σε βάρος ζευγαριού μέσα στο σπίτι τους και η άλλη σε βάρος υπαλλήλου πρατηρίου υγρών καυσίμων.

Την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής, συνελήφθησαν στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων , τέσσερα από τα μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 57, 43, 27 και 50 ετών.

Ως προς το χρονικό της εγκληματικής τους δράσης, η απαγωγή ξεκίνησε βραδινές ώρες της 5ης Ιουλίου, στα Καλύβια και εξελίχθηκε μέχρι το πρωί της 17ης Αυγούστου, οπότε απελευθερώθηκε ο 27χρονος απαχθείς στην περιοχή των ναυπηγείων της Ελευσίνας.

Συγκεκριμένα, στις 5 Ιουλίου, πέντε από τους δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, μπήκαν σε εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων, ιδιοκτησίας της μητέρας του θύματος, που βρίσκεται στα Καλύβια και με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τον 27χρονο, ερεύνησαν τους χώρους της και αφαίρεσαν χρήματα.

Στη συνέχεια, οι τρεις από αυτούς μαζί με τον 27χρονο επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητό του και αποχώρησαν από την επιχείρηση, ενώ οι υπόλοιποι δράστες διέφυγαν πεζή.
Μετά από διαδρομή περίπου δεκαπέντε λεπτών, όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε και οι δράστες τον κατέβασαν από αυτό, τη στιγμή εκείνη προσπάθησε να διαφύγει απωθώντας τον έναν από αυτούς, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει αφού οι άλλοι δύο τον πρόλαβαν και τον ακινητοποίησαν ρίχνοντάς τον στο έδαφος. Στη συνέχεια τον χτύπησαν στο κεφάλι με αντικείμενο, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του.
Όταν συνήλθε, αντιλήφθηκε ότι του είχαν δεσμεύσει τα χέρια και τα πόδια και βρισκόταν στο πορτ-παγκάζ ενός άλλου αυτοκινήτου – σημειώνεται ότι το δικό του εντοπίστηκε αργότερα εγκαταλελειμμένο στην περιοχή Καρελά Κορωπίου – ενώ στο κεφάλι του οι δράστες είχαν τοποθετήσει μπλούζα.
Μετά από περίπου είκοσι λεπτά πορείας, τον κατέβασαν και τον μετέφεραν σε ένα μικρό και σκοτεινό δωμάτιο, όπου και παρέμενε κατά τη διάρκεια της απαγωγής του.

Στο μεσοδιάστημα, οι δράστες ήρθαν αρκετές φορές σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους γονείς του 27χρονου, για την απελευθέρωση του οποίου ζητούσαν αρχικά ως λύτρα 3.000.000 ευρώ. Ακολούθησαν πολυήμερες διαπραγματεύσεις και τελικά με υπόδειξη των δραστών, στις 15 Αυγούστου, οι οικείοι του απαχθέντα άφησαν το χρηματικό ποσό των 20.050 ευρώ που είχαν τοποθετήσει σε πλαστική τσάντα, δίπλα σε κάδο, στη Νέα Χαλκηδόνα.

Δυο ημέρες αργότερα, οι δράστες αφού του έδεσαν τα μάτια με μαντήλι και τον έβαλαν στο πορτ-παγκάζ αυτοκινήτου, ύστερα από διαδρομή 50 λεπτών, τον άφησαν σε σημείο κοντά στα ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου και εντοπίστηκε από αστυνομικούς.

Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες, ταυτοποιήθηκαν οι δράστες και η φυσική τους παρουσία σε χώρους όπου τελέστηκαν οι επιμέρους αξιόποινες ενέργειες της απαγωγής και ο συσχετισμός του καθενός, αλλά και οι λοιπές πράξεις (ληστείες, πυροβολισμοί) της εγκληματικής τους δράσης.

Επίσης, προέκυψε ότι ηγετικό ρόλο στην υπόθεση της αρπαγής είχε ο 57χρονος συλληφθείς και ένας ομοεθνής του 36 ετών που αναζητείται, οι οποίοι μεταξύ άλλων, πραγματοποιούσαν και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Στο πλαίσιο των ερευνών εξακριβώθηκε και αναγνωρίστηκε από τον παθόντα ο χώρος στον οποίο κρατήθηκε και συγκεκριμένα πρόκειται για ένα κτίσμα-αποθήκη που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Θήβας – Λιβαδειάς, στην περιοχή της Αλίαρτου Βοιωτίας.

Πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε διάφορες οικίες που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, στις οποίες μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαβατήριο Πακιστανικών Αρχών, βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για άδεια παραμονής, βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ. και βεβαίωση μεταβολής ατομικών στοιχείων φυσικού προσώπου, δίκαννο κυνηγητικό όπλο βελγικής κατασκευής με κομμένο το ξύλινο κοντάκι του και την μεταλλική του κάννη, μαύρο τσαντάκι με 14 κυνηγητικά φυσίγγια, μαχαίρι και μπαλτάς, 159 σφραγισμένα πακέτα σύνδεσης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας και σακίδιο πλάτης μέσα στο οποίο υπήρχαν λευκοπλάστ και διάφορα πλαστικά γάντια.

Σε σωματική έρευνα στον 57χρονο συλληφθέντα, αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, κατασχέθηκε μια συσκευή κινητού τηλεφώνου, η οποία όπως προέκυψε χρησιμοποιούνταν για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με την οικογένεια του απαχθέντα.

Στην κατοχή του, αλλά και στην κατοχή ενός ακόμα συλληφθέντα, του 43χρονου, κατασχέθηκαν ιδιόχειρα σημειώματα με χειρόγραφες σημειώσεις, στις οποίες αναγράφονταν αριθμοί τηλεφωνικών συνδέσεων, οι οποίοι όπως προέκυψε ενεργοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες.

Επιπλέον, εντοπίστηκε και το αυτοκίνητο, που χρησιμοποίησαν οι δράστες κατά τη διάρκεια της αρπαγής, αλλά και στις λοιπές εγκληματικές τους πράξεις, χωρίς πινακίδες και χωρίς διακριτό αριθμό πλαισίου, σε αγροτεμάχιο στην περιοχή «Σακ Κυριακίου» στην Αλίαρτο Βοιωτίας.

Το αυτοκίνητο και τα υπόλοιπα κατασχεθέντα πειστήρια έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων και έξι ακόμα ομοεθνών τους, που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αρπαγή, εκβίαση, ληστεία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και κατά συρροή και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Σημειώνεται ότι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν κατηγορηθεί και συλληφθεί κατά το παρελθόν για συναφή, καθώς και για άλλα αδικήματα, όπως αρπαγή, ληστεία, κλοπές, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παραβίαση περιοριστικών όρων, λαθρεμπόριο κ.ά., ενώ ο 57χρονος συλληφθείς Πακιστανός, αρχηγικό μέλος της οργάνωσης έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση σε τακτική ανάκριση.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου