ΕΛΛΑΔΑ

Έως και πέντε μήνες η αναμονή για έναρξη ακτινοθεραπείας στο ΕΣΥ

έως-και-πέντε-μήνες-η-αναμονή-για-έναρξ-5252

Έως και πέντε μήνες μπορεί να περιμένουν οι πάσχοντες από καρκίνο για την έναρξη ακτινοθεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με νεότερη καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Μάλιστα, επικαλείται την περίπτωση 55χρονου ασθενή που περιμένει από τον περασμένο Ιανουάριο για να ξεκινήσει η θεραπεία του.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνά σταθερά τους δύο μήνες, ενώ σε κάποια φτάνει τους πέντε μήνες. «Πρόκειται για χρονικό διάστημα που επιβαρύνει την υγεία του ασθενή και επηρεάζει δυσμενώς και συχνά καθοριστικά την εξέλιξη της νόσου» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι γιατροί έχουν κατ’ επανάληψη καταγγείλει ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα.

«Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την ζωή των ασθενών, με δεδομένο ότι παραβιάζονται οι κανόνες άσκησης ιατρικής και οι κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες (θεραπευτικά πρωτόκολλα). Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Να σημειωθεί ότι ο ΙΣΑ έχει θέσει σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή 213-0117372 για καταγγελίες πολιτών σχετικά με περιπτώσεις δυσλειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου