ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν κρυφοί όροι στο Μνημόνιο

δεν-υπάρχουν-κρυφοί-όροι-στο-μνημόνιο-851206

Σε έντονη αντιπαράθεση ήρθαν στη Βουλή με αφορμή το Μνημόνιο για τους όρους δανεισμού της Ελλάδας και τη μετάφρασή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ώρας του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας επανήλθε στη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε την Πέμπτη για τις διαφορές μεταξύ του επίσημου κειμένου του Μνημονίου και της ελληνικής του μετάφρασης.

Ακόμη μίλησε για δυνατότητα εκχώρησης των δικαιωμάτων των δανειστών σε τρίτους, εκτός ΕΕ, χωρίς η Ελλάδα να μπορεί να αντιτάξει αντιρρήσεις αλλά και για την «παραίτηση της Ελλάδας από κάθε ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας, σε ό,τι αφορά την ίδια και τα περιουσιακά της στοιχεία».

«Είναι εντυπωσιακή η προσπάθειά σας να ανακαλύψετε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Δίνετε μάχη οπισθοφυλακών γιατί καταψηφίσατε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μηχανισμό, αλλά δεν μας είπατε πώς συμβιβάζονται οι κοινωνικές σας ευαισθησίες, με την αδυναμία πληρωμών μισθών και συντάξεων, όπου θα βρισκόμασταν εάν κηρύσσαμε στάση πληρωμών», σημείωσε.

 

Τίποτα μυστικό

Σχετικά με τις κατηγορίες του κ. Τσίπρα, περί ύπαρξης όρων του Μνημονίου που δεν καταγράφονται στην ελληνική του μετάφραση, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε πως «τίποτα δεν είναι μυστικό, κρυφό, παράδοξο, παράτυπο, αποτέλεσμα μιας κάποιας συνωμοσίας σε βάρος των πολιτών και των συμφερόντων τους. Όλα μα όλα, είναι γνωστά και αναρτημένα στο Διαδίκτυο».

«Αδυνατώ να πιστέψω ότι χαθήκατε στη μετάφραση. Καλείστε να δώσετε απαντήσεις, εάν γνωρίζατε τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του Μνημονίου – κι αν ναι, γιατί δεν τις αναφέρατε στο Κοινοβούλιο», επέμεινε ο κ. Τσίπρας. Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του Guardian σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα βγάζει στο σφυρί τα νησιά της για να σώσει την οικονομία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν ξέρω αν μετά από όσα συμβαίνουν γύρω μας, χαίρουν ακόμα της εμπιστοσύνης σας ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Λοβέρδος. Εσείς πάντως, δεν συνεχίζετε να απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης των πολιτών που σας στήριξαν πριν 7 μήνες», κατέληξε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν ξέρω ποιος θα πρέπει να μιλά για την εμπιστοσύνη της ΚΟ κε Τσίπρα», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Είμαστε εμείς πιο προστατευμένοι απ’τους άλλους. Αφήστε λοιπόν την κινδυνολογία και τη συνειδητή καλλιέργεια φόβου», προέτρεψε τον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

Διάψευση Πεταλωτή

Να ανακαλέσει αμέσως άρθρο του, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί νησιά για να εξασφαλίσει έσοδα, ζητεί από τον Guardian ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Στην επιστολή του προς τη βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει το δημοσίευμα προσβλητικό, ανακριβές, παραπλανητικό και εμπρηστικό, ενώ δεδομένου ότι έχει αναδημοσιευθεί και σε άλλα μέσα καλεί την εφημερίδα να δημοσιεύσει την επιστολή του.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου