ΕΛΛΑΔΑ

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με το «e-mail Στουρνάρα»

διαστάσεις-παίρνει-η-υπόθεση-με-το-e-mail-σ-524073

Διαστάσεις παίρνει το ζήτημα της διαρροής του e-mail που φέρεται να έφυγε από το γραφείο Τύπου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με «τον λογαριασμό των 100 ημερών» της κυβέρνησης, και φέρεται να είχε παραλήπτη δημοσιογράφο του site The TOC. Για το θέμα ρωτήθηκε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ανοικτή επιστολή της Έλλης Στάη στον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, συντάκτης από το site The TOC ανέφερε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι το mail που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών είναι «αποτέλεσμα υποκλοπής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας» και ρώτησε τον κ. Σακελλαρίδη εάν η κυβέρνηση έχει έλεγξει αν αποτελεί «αποτέλεσμα ηλεκτρονικής υποκλοπής».

Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να κάνει αυτού του τύπου την έρευνα. Αντίθετα, είπε, είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να απαντήσει εάν και πόσο ευσταθεί αυτό το δημοσίευμα, και αυτό έκανε. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση καλείται να παίρνει θέση πάνω σε εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα και έτσι σχολίασε και το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Επισήμανε, δε, ότι προφανώς η κυβέρνηση είναι εναντίον οποιασδήποτε μορφής υποκλοπής.

Είπε ακόμα ότι από εκεί και πέρα αν τίθεται ζήτημα υποκλοπής, αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταγγελθεί και πως οι καταγγελίες δεν γίνονται προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά προς τη δικαιοσύνη. Επιπλέον είπε ότι εάν τίθεται ζήτημα υποκλοπής ή αντιδεοντολογικής δημοσιογραφικής πρακτικής, αυτό θα πρέπει να το δει η ΕΣΗΕΑ και ενδεχομένως και η Δικαιοσύνη.

Εν τω μεταξύ, ο δημοσιογράφος Θανάσης Τσεκούρας, ο οποίος φέρεται να ήταν ο αρχικός παραλήπτης του email δήλωσε για το θέμα: «Διαβάζοντας το φύλλο του Σαββατοκύριακου (9.5.2015) της ’Εφημερίδας των Συντακτών’ αναγνώρισα με έκπληξη στο πρόσωπο μου τον αποδέκτη ιδιωτικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, προφανώς υποκλαπείσας που δημοσιοποιείται αυτούσια. Στην υποκλαπείσα ηλεκτρονική αλληλογραφία αναφέρονται συγκεντρωμένα οικονομικά στοιχεία για την πορεία της ρευστότητας και των τραπεζών, για τα οποία είχα ζητήσει επιβεβαίωση από δημοσιογραφική ’πηγή’ που εμπιστεύομαι.

« […] Είναι προφανές ότι απλώς έκανα τη δουλειά μου, όπως οφείλω ως δημοσιογράφος και όπως πάντα έκανα σε όλη την επαγγελματική μου πορεία. Άρα, δεν έχω να απολογηθώ απολύτως τίποτα και σε κανέναν» συμπληρώνει ο δημοσιογράφος και θέτεο το ερώτημα πως έφτασε στα χέρια της εφημερίδας το δικό του e-mail χωρίς την άδειά του και από πότε είναι δημοσιογραφικά αποδεκτή η δημοσίευση υποκλαπέντος μηνύματος κατά τη διενέργεια δημοσιογραφικής έρευνας.

Η εκδότρια του The TOC Έλλη Στάη σε ανοικτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον καλεί να πάρει θέση «γι’ αυτού του τύπου τα ζητήματα και να ανοίξουμε δημόσιο διάλογο για μείζονα θέματα Δημοκρατίας, όπως είναι η αχειραγώγητη δημοσιογραφία», σημειώνοντας ότι «εσείς ο ίδιος γνωρίζετε προσωπικά ότι αυτό το website, το οποίο δημιούργησα μαζί με τους συνεργάτες μου, είναι αυτό που βασιζόμενο σε στοιχεία και διασταυρωμένες πληροφορίες δεν δίστασε να δημοσιεύσει και να κατονομάσει πράξεις ή γεγονότα που αποδομούσαν τη λειτουργία της δημοκρατίας».

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο διευθύνων σύμβουλος του The TOC και νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης, ο οποίος δήλωσε: «Θεωρώ απαράδεκτο ότι κάποιοι εμπλέκουν το TheTOC σε σενάρια συνωμοσίας με σκοπό δήθεν την υπονόμευση της κυβέρνησης. Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω λόγω της θέσης μου στο site για έναν ολόκληρο χρόνο, τέτοιου είδους πρακτικές όχι μόνο δεν είναι αποδεκτές από κανέναν, αλλά είναι και απολύτως καταδικαστέες από όλους τους επαγγελματίες δημοσιογράφους εργαζόμενους στο site. Η διαδρομή και καθημερινή κατάθεση καθενός, είναι η πιο ισχυρή απόδειξη της αλήθειας του και της ανεξαρτησίας του».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου