ΕΛΛΑΔΑ

«Ψήφος εμπιστοσύνης» η έγκριση του Ασφαλιστικού

ψήφος-εμπιστοσύνης-η-έγκριση-του-ασ-474387

Στο τελευταίο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση, μέχρι το φθινόπωρο, έχει αναδειχθεί το Ασφαλιστικό, που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα Τρίτη, ενώ η ψήφισή του -την Πέμπτη- έχει λάβει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης
Κορυφαίο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου έστειλε την Κυριακή ξεκάθαρο μήνυμα στους υπουργούς, λέγοντας πως «οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι συλλογικές, άρα επιβάλλεται η στήριξή τους συνολικά, απ’ όλους […] Είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της κυβέρνησης να στηριχτούν οι κυβερνητικές πολιτικές από όλα τα στελέχη της».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εκλαμβάνει την ψηφοφορία επί του Ασφαλιστικού ως «ψήφο ευθύνης», αλλά δεν παύει να διαμηνύει πως «έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές του».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του υποστηρίζει ότι πρέπει να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση του Ασφαλιστικού, καθώς -όπως λέει- «η πειθαρχία τίθεται εκ των πραγμάτων κάθε φορά που υπάρχει μείζων νομοθετική πρωτοβουλία».
Παράλληλα, στηρίζει τον υπουργό Εργασίας, τονίζοντας ότι «αυτά που γίνονται από τον κ. Λοβέρδο είναι αυτά που μπορούν να γίνουν».
«Μπορεί να υπάρχει ένα 10% που μπορείς να αφαιρέσεις, αλλά σε γενικές γραμμές δεν βλέπω άλλη δυνατότητα από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος προς την κατεύθυνση που επιχειρείται» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Πεταλωτής
Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη τομή και σχολίασε πώς «την επίγνωση αυτής της μεγάλης αλλαγής και αυτής της ευθύνης την έχουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού».
Στην ερώτηση εάν οι αλλαγές που έχουν γίνει έως τώρα τυγχάνουν της υποστήριξης όλων των κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι μεγάλες αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση είναι συλλογικές της αποφάσεις.
«Φυσικά το διαψεύδω, τα δημοσιεύματα δεν σημαίνει ότι απεικονίζουν την πραγματικότητα πολλές φορές» τόνισε επιπλέον ο κ. Πεταλωτής, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τα δημοσιεύματα περί δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού για υπουργούς που δεν βγαίνουν δημόσια να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.
Την ίδια ώρα, γίνονται συνεχείς συσκέψεις για την επεξεργασία των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, για τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έχουν διατυπωθεί -οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας έχουν συμπήξει κοινό μέτωπο για το θέμα αυτό- αλλά συζητούνται και προτάσεις για την ομαλότερη εφαρμογή τους τούς προσεχείς μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται αντιπαράθεση κορυφής, καθώς στο βήμα αναμένεται να ανέβουν τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αντιπολίτευση προσανατολίζεται στο να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κάτι που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την υπόθεση της κομματικής πειθαρχίας που είναι το ζητούμενο για τα δύο μεγάλα κόμματα.
 

Αντεπίθεση από τη Θεσσαλονίκη
Πάντως, καμπανάκι στο κυβερνητικό στρατόπεδο χτύπησαν οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αφού εμφανίζουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στα επίπεδα του 2004.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων εξανάγκασαν τον Γ. Παπανδρέου να ζητήσει άμεσα την εκπόνηση μιας νέου τύπου στρατηγικής επικοινωνίας για την επανάκτηση του χαμένου κύρους της κυβέρνησης.
Μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού, το κυβερνητικό επιτελείο θα στραφεί στην προετοιμασία για την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη ο κ. Παπανδρέου έχει ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα προκειμένου να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα «προστασίας» των χαμηλότερα εισοδηματικά τάξεων, οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση στα πλαίσια των επιταγών της τρόικας και επί τη βάσει του μνημονίου.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο πρωθυπουργός να δώσει μια πρόγευση αυτών των μέτρων κατά την εισηγητική του ομιλία στη συνεδρίαση της Βουλής επί του Ασφαλιστικού.
Στη ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να παρουσιάσει τρία «μνημόνια», όπως θα τα ονομάσει, τα οποία θα αφορούν: Την κοινωνική πολιτική, τις δημοκρατικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας και το σχέδιό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου