ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέοι 3 από τους 4 κατηγορούμενους της γεωργιανής μαφίας

προφυλακιστέοι-3-από-τους-4-κατηγορούμε-522151

Έναν από τους ’κρίκους’ στην ’αλυσίδα’ της γεωργιανής μαφίας, η οποία δραστηριοποιείται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, εκτιμάται ότι ’έσπασε’ η ΕΛ.ΑΣ. με τη σύλληψη τριών γεωργιανής καταγωγής μαφιόζων που με ’ορμητήριο’ τη Θεσσαλονίκη φέρονται ως ’καθοδηγητές’ μικρότερων εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες διέπρατταν ληστείες, διαρρήξεις και εκβιάσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας 37χρονος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τις αστυνομικές αρχές ως ’αρχηγός’ του παραρτήματος της γεωργιανής μαφίας στη Θεσσαλονίκη, έχοντας διαδεχθεί στη θέση αυτή τον διαβόητο μαφιόζο, αποκαλούμενο ως “Εσκομπάρ της Ευρώπης”, Λάσα Σουσανασβίλι, ο οποίος μετά τη σύλληψή του πέρσι τον Γενάρη καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή κάθειρξης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και εκτίει την ποινή του στις φυλακές Διαβατών.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., ο 37χρονος υπήρξε σωματοφύλακας του 52χρονου Σουσανασβίλι και έχει χριστεί με τον διακριτικό τίτλο ’βορ βζακόνια’ (κλέφτες του νόμου) που απονέμεται τιμητικά σε ιδρυτικά στελέχη της ρωσόφωνης μαφίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχο Αθηναγόρα Παζαρλή, ο 37χρονος μαζί με τους δύο άλλους συλληφθέντες, έναν 39χρονο κι έναν 41 ετών, φέρονται ως μέλη της γεωργιανής μαφίας η οποία δρούσε στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω άλλων, μικρότερων, εγκληματικών οργανώσεων τις οποίες έλεγχαν και συντόνιζαν. Οι τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται ότι εφοδίαζαν τα μέλη των μικρότερων οργανώσεων με όπλα, λαμβάνοντας ποσοστά από τη λεία που αποκόμιζαν αυτές από τη διάπραξη των εγκλημάτων.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν εννέα όπλα, ανάμεσα στα οποία ένα καλάσνικοφ, ένα σκόρπιον, δύο πιστόλια, ένα περίστροφο και τέσσερα πιστόλια κρότου, όπως επίσης πλήθος φυσιγγιών. Τα όπλα εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να γίνει βαλλιστικός έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί εάν χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν σε εγκληματικές πράξεις. Ακόμη, κατασχέθηκαν πλαστά έγγραφα βουλγαρικών, ισραηλινών, γεωργιανών και ελληνικών αρχών.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε βάρος του 37χρονου και του 39χρονου εκκρεμούσαν αποφάσεις με τις οποίες καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 8 ετών, ο καθένας. Ο πρώτος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, την οποία διηύθυνε ο Σουσανασβίλι, και ο δεύτερος για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Οι τρεις άνδρες απολογήθηκαν στον ανακριτή, αρνούμενοι το σύνολο των κατηγοριών που τους αποδίδονται, αλλά δεν έπεισαν με τους ισχυρισμούς τους και κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη ένας 62χρονος, επίσης γεωργιανής καταγωγής, που φέρεται ότι φιλοξενούσε τις τελευταίες μέρες στο σπίτι του στα Λαγυνά τόσο τον 37χρονο όσο και τον 39χρονο, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία με τον όρο της αυτοπρόσωπης εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου