ΕΛΛΑΔΑ

Βρυξέλλες: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμα και σε 10 μέρες

βρυξέλλες-μπορεί-να-υπάρξει-συμφωνία-521395

Μετά τη θετική ανακοίνωση στο Eurogroup, στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προκειμένου να επέλθει η συμφωνία.

Μάλιστα πηγές της ΕΕ αναφέρουν πως θα μπορούσε να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ακόμα και σε 10 ημέρες, αν και υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα στα οποία παρατηρούνται αποκλίσεις, μεταξύ των οποίων και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι εργασίες του Brussels Group θα συνεχιστούν με εντατικές συζητήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, είπε πριν από λίγο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο στόχος είναι να προχωρήσουν τα θέματα που είναι ανοιχτά και να υπάρξει γρήγορη πρόοδος.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup αποτελούσε εξαρχής στόχο της Επιτροπής, ενώ ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής προόδου που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των Θεσμών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τέλος, παραπέμποντας στις χθεσινές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσαν πως ένα έκτακτο Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί μόλις υπάρξει η συμφωνία με τους Θεσμούς.

Σόιμπλε: Το κλίμα στις συνομιλίες βελτιώθηκε, η ουσία δεν άλλαξε

Για βελτίωση του κλίματος στις συνομιλίες με την Ελλάδα έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτή η βελτίωση δεν συμβαδίζει με κάποια αλλαγή επί της ουσίας.

«Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στα ζητήματα (με την Ελλάδα) δεν συγκρίνεται με τη βελτίωση της ατμόσφαιρας», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι συμφώνησαν με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όσμπορν, στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Κρίσιμη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναμένεται να προσπαθήσει να κλείσει μια συμφωνία πριν από το τέλος του μήνα, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν. Ηδη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θέτει ως νέο χρονικό ορίζοντα για συμφωνία -πιθανώς σε ένα έκτακτο Eurogroup- τις 25 Μαΐου.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει -όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός στη Βουλή την Παρασκευή- πως η πολιτική λύση για συμφωνία είναι στο χέρι των Ευρωπαίων ηγετών. Αυτό που θέλει να πετύχει η κυβέρνηση είναι να αναγνωριστούν ορισμένες «κόκκινες γραμμές» σε εργασιακά και ασφαλιστικό και να μη χρειαστεί να κάνει πίσω σε όλα. Ωστόσο, το κεντρικό ερώτημα στο κυβερνητικό συμβούλιο αναμένεται να είναι συμφωνία ή δημοψήφισμα.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου