ΕΛΛΑΔΑ

Δεν δικαιούνται νυχτερινό επίδομα οι Ειδικοί Φρουροί

δεν-δικαιούνται-νυχτερινό-επίδομα-οι-521258

«Ατυχοι» στάθηκαν οι ειδικοί φρουροί της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού το συμβούλιο της επικράτειας έκρινε ότι δεν δικαιούνται το επίδομα αυξημένης ετοιμότητας για νυκτερινή υπηρεσία για τα παρελθόντα έτη 2000 έως 2002.

Οι ειδικοί φρουροί είχαν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια τα οποία τους είχαν δικαιώσει κρίνοντας ότι πρέπει να τους καταβληθούν αναδρομικά για την διετία ποσά από 1.300 έως 2.238 ευρώ.

Στις προσφυγές τους υποστήριζαν ότι είναι μη συνταγματικός και παράνομος ο αποκλεισμός τους από την χορήγηση του εν λόγω επιδόματος το οποίο το λαμβάνει το αστυνομικό προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι το επίμαχο επίδομα από το 2002 και μετά, με νομοθετική πρόβλεψη, το λαμβάνουν και οι ειδικοί φρουροί.

Το σκεπτικό του ΣτΕ

Όμως, οι σύμβουλοι επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι ειδικοί φρουροί αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «τελούν υπό διαφορετικό υπηρεσιακό καθεστώς και ιδίως χωρίς δυνατότητα εξελίξεως στην ιεραρχία σε σχέση με το αστυνομικό προσωπικό, ασκού δε καθήκοντα τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι ειδικότερα και μερικότερα σε σχέση με την γενική αστυνομική αρμοδιότητα η οποία έχει ανατεθεί στο αστυνομικό προσωπικό.

Επομένως, σημειώνει το ΣτΕ, πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού της ΕΛΑΣ, οι οποίες «μπορεί να τύχουν διαφορετικής μεταχειρίσεως από τον νομοθέτη, καθόσον αφορά ειδικότερα την χορήγηση του ενδίκου επιδόματος, χωρίς τούτο να συνεπάγεται παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου