Την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψαν προ ημερών η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες και η οποία προβλέπει «πάγωμα» μισθών για το 2010, επικαλέσθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, για να αιτιολογήσει την απόφασή του να παρέμβει σε αποφάσεις της Διαιτησίας, κάτι που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του είναι απολύτως συνταγματική.
Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις από τη Διαιτησία εκτός του συγκεκριμένου πλαισίου που προβλέπει πάγωμα αυξήσεων για το 2010.
Δεν είναι δυνατόν κάποιοι κλάδοι να ακυρώνουν στην πράξη την ΕΓΣΣΕ, να αγνοούν την εθνική προσπάθεια και το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα, επισήμανε ο κ. Λοβέρδος.
Υπεραμύνθηκε, δε, της παρέμβασής του, αναφέροντας ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε είναι απολύτως συνταγματική.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι εντός της προσεχούς εβδομάδας πρόκειται να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία «αυτού του είδους τις αποφάσεις που αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες που κάνουμε όλοι εδώ στην Ελλάδα θα τις καταργήσουμε».
Η προαναγγελία για κατάργηση των αποφάσεων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για αντισυνταγματική και πραξικοπηματική πρωτοβουλία.
Μέσω των αποφάσεων του ΟΜΕΔ, δίνονται μισθολογικές αυξήσεις πέραν των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο, δηλαδή 1,5% ή 3%, σε τουριστικούς ξεναγούς και τεχνικούς ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Ήδη έχουν ληφθεί επτά αποφάσεις, σε σύνολο 36 αιτημάτων για μεσολάβηση.
Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο χθες για εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα και που η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να περιφρουρήσει.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου στα προγράμματα του ΟΑΕΔ με στόχο την επιχορήγηση 65.000 θέσεων εργασίας, αλλά και στην αυξημένη απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να αυξηθεί σε ακόμα πιο σημαντικό επίπεδο.
Πυρ ομαδόν από την Αντιπολίτευση
Την εναντίωσή τους στην επικείμενη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, για ακύρωση των αποφάσεων του ΟΜΕΔ, που υπερβαίνουν τις επιταγές του Μνημονίου για τις αυξήσεις μισθών, εξέφρασαν σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, κατήγγειλε «αντικοινωνικό πραξικόπημα» με το οποίο απαγορεύεται στους ιδιώτες να δίνουν αυξήσεις στους εργαζόμενους, εκεί που τα συμφώνησαν στη διαιτησία.
«Η παρέμβαση, που καταγγέλθηκε με τόσο μεγαλοπρεπή τρόπο, είναι ακριβώς η διασφάλιση των όρων της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που δημιουργεί ένα πολύ θετικό κεκτημένο μέσα στην τόσο δυσμενή οικονομική συνθήκη», απάντησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Πέτρος Ευθυμίου.
«Είναι δυνατόν να καταγγέλλουν το Μνημόνιο, οι άνθρωποι που το δημιούργησαν και το επέβαλαν, ως συνθήκη του ελληνικού λαού; Ποιος άφησε τη χώρα με έλλειμμα 14%, όταν έστελνε επιστολές στους εταίρους μας με υπογραφή για 6%; Ποιος άφησε τη χώρα με τον δανεισμό των 300 δισ. και γκρέμισε την ανταγωνιστικότητά της κατά 25 βαθμίδες;» συνέχισε ο κ. Ευθυμίου.
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης διέκρινε επανάληψη του άρθρου 4: «Βάζετε στο γύψο τους εργαζόμενους; Καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις; Όταν μια ομοσπονδία παλέψει και υποχρεώσει τους εργοδότες να δώσουν παραπάνω, θα βγείτε με νόμο να πείτε, ‘όχι, απαγορεύεται’;».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης υποστήριξε πως με την κατάργηση των συμβάσεων, που υπερβαίνουν την συλλογική σύμβαση εργασίας, κατόπιν αποφάσεων του ΟΜΕΔ, «ακυρώνεται η ίδια η Δημοκρατία, το Σύνταγμα, κατακτήσεις και δικαιώματα ενός αιώνα, το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα».