ΕΛΛΑΔΑ

Ιστορική η επίσκεψη Παπανδρέου στο Ισραήλ

ιστορική-η-επίσκεψη-παπανδρέου-στο-ισ-851206

Ιστορική επίσκεψη στο Ισραήλ σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί από το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός προερχόμενος από την Κύπρο. Ο Γ.Παπανδρέου συναντάται με την ισραηλινή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και την Πέμπτη κατευθύνεται στα Παλαιστινιακά Εδάφη για συνομιλίες με τον Μαχμούντ Αμπάς.
Η επίσκεψη είναι η πρώτη που πραγματοποιεί πρωθυπουργός της Ελλάδας από την αναγνώριση του Ισραήλ μέχρι και σήμερα και ο τοπικός Τύπος προσδίδει σε αυτήν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, έγινε δεκτός το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκινώντας τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό ο Σιμόν Πέρες είπε: «Ήλθατε στα πολιτικά πράγματα την πιό δύσκολη στιγμή για τη χώρα σας. Γνωρίζω ακριβώς πώς αισθάνεστε. Και για να είμαι πιό σαφής, πριν από αρκετά χρόνια σε μια αντίστοιχη περίοδο, στη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία για τη δική μου χώρα, είχα αναλάβει και εγώ τη διακυβέρνηση.»
Ο κ. Πέρες ευχήθηκε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων: «Εύχομαι η Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης αυτής και να μην επιστρέψετε ποτέ στο σημείο στο οποίο βρεθήκατε. Σας εύχομαι το τέλος της κρίσης να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα.»
Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ισραήλ για τις ευχές τις οποίες εξέφρασε και τόνισε ότι η ίδια η κρίση αποτελεί μια πρόκληση για να την ξεπεράσουμε και να κερδίσουμε.
Αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου μετέβη στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ και το Πατριαρχείο, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’.
Σε ό,τι αφορά τα διμερή, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Αθήνα επιχειρεί σαφώς να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή.
Η αναβάθμιση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ και ένας πιο ενεργός ρόλος από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο ανάληψης πρωτοβουλιών για το Παλαιστινιακό, με συνδυασμένες προσπάθειες και μέσα από διεθνή φόρα, είναι κάτι στο οποίο αναμένεται να δοθεί βαρύτητα από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Σήμερα ο Γ.Παπανδρέου θα επισκεφθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος και θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Έλληνα ομολόγου του.
Στα Παλαιστινιακά Εδάφη και συγκεκριμένα στη Ραμάλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει απόδοση τιμών στο Μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ και συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ. Αμέσως μετά θα παρατεθεί στον πρωθυπουργό επίσημο δείπνο από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο κτίριο της Μουκάταα.
Με το Δημήτρη Χριστόφια
Με τον Κύπριο πρόεδρο συναντήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου το πρωί της Τετάρτης στη Λάρνακα, απευθύνοντας μήνυμα στην Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή πλευρά να εξετάσουν σοβαρά τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δ.Χριστόφιας για το Κυπριακό.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι «ο Κύπριος πρόεδρος με το πακέτο των προτάσεών του, βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού».
Διαβεβαίωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. «Η λύση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» υπογράμμισε.
Επίσης, επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να επανενώνει την Κύπρο, να τερματίσει την τουρκική κατοχή και να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι στις συνομιλίες του με τον Γ.Παπανδρέου αποφασίστηκε ο συντονισμός σε διπλωματικό επίπεδο Αθηνών-Λευκωσίας για την προώθηση των προτάσεων που κατέθεσε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου