ΕΛΛΑΔΑ

Προστασία των καμένων εκτάσεων

προστασία-των-καμένων-εκτάσεων-851206

«Οτιδήποτε είναι μέσα σε πράσινο, οτιδήποτε για το οποίο δεν υπάρχει ένσταση, κυρώνεται οριστικά σε δασικό χάρτη» τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κύρωση των δασικών χαρτών, στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών που λαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο να καταφερθεί πλήγμα «στη χειρότερη μορφή της αυθαίρετης δόμησης στη χώρα μας που είναι η δόμηση στις καμένες εκτάσεις», όπως τόνισε η Τίνα Μπιρμπίλη παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο.
«Θα σπάσουμε αυτόν το φαύλο κύκλο αν κυρώσουμε ένα δασικό χάρτη, τον πρώτο σε όλη την Ελλάδα» υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Αναφερόμενη στις περιοχές που είναι συνολικά χτισμένες σε δασική έκταση, η Τ.Μπιρμπίλη επισήμανε ότι για τη μη επέκταση των οικισμών η μόνη ασφαλιστική δικλείδα είναι η μερική κύρωση των δασικών χαρτών.

«Οτιδήποτε είναι μέσα σε πράσινο, οτιδήποτε για το οποίο δεν υπάρχει ένσταση, κυρώνεται οριστικά σε δασικό χάρτη. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις να εμφανίζεται το πρώτο κτήριο και μετά να βλέπεις γύρω του έναν οικισμό» είπε η υπουργός.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών προτεραιότητα θα δοθεί στις περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ θα ακολουθήσουν οι περιοχές με οικισμούς που έχουν εν μέρει προβλήματα -όπως αυτή του Αγίου Στεφάνου- και τέλος οι πέντε περιοχές που είναι συνολικά χτισμένες σε δασική έκταση.

Στόχος του υπουργείου είναι να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για οκτώ δήμους της ανατολικής Αττικής, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010. Άμεσα θα προχωρήσει η διαδικασία κύρωσης για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως δασικές στους χάρτες και για τις οποίες δεν υπάρχουν ενστάσεις.

Το ειδικό τέλος το οποίο θα καταβάλουν όσοι υποβάλουν ένσταση θα είναι ανάλογο με την έκταση και θα αποτελεί πόρο για το «Πράσινο Ταμείο», είπε η υπουργός, προσθέτοντας ότι θα δοθεί κίνητρο για μειωμένο τέλος στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της ένστασης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλντος Θ. Μωραΐτης τόνισε ότι με τη διαδικασία αυτή το ρόλο αυτού που δημιουργεί τετελεσμένα περνά στο υπουργείο. «Οι εμπρηστές είχαν την πεποίθηση ότι δημιουργούσαν τετελεσμένα. Από εδώ και πέρα, ο δασικός χάρτης δε θα αλλάζει με τίποτα και ποτέ πια» τόνισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου