ΕΛΛΑΔΑ

Σε ποιους οργανισμούς μπαίνει λουκέτο

σε-ποιους-οργανισμούς-μπαίνει-λουκέτ-516528

Η κυβέρνηση ψάχνει να συμπληρώσει τον αριθμό των 15.000 απολύσεων μέσα στο 2014, ενώ στη διαθεσιμότητα θα ενταχθούν 12.500 άτομα. Διαθεσιμότητες και απολύσεις θα προκύψουν μέσα από τη διαδικασία «αξιολόγησης» και τη λογική της συρρίκνωσης και κατάργησης τουλάχιστον 12 νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει σε ποιους οργανισμούς θα μπουν «λουκέτα». Ένας από αυτούς θα είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), η κατάργηση του οποίου συνδέεται με την απομάκρυνση 126 εργαζομένων. Εκτιμάται πως οι υπόλοιποι φορείς θα είναι μικρότερου μεγέθους και υπολογίζεται να σημάνουν την απόλυση έως 80 υπαλλήλων. Δεδομένη φαίνεται πως είναι η κατάργηση οργανισμών που καταγράφονταν σε λίστες τύπου «Πάγκαλου» ή «Σταμάτη», όπως το Εθνικό Ίδρυμα Μελετών «Θ. Κολοκοτρώνης, ο Γέρος του Μοριά», φορέας που δεν απασχολεί υπαλλήλους και ο «Οργανισμός για τη Λίμνη της Κωπαΐδας», του οποίου ο μονοψήφιος αριθμός υπαλλήλων θα οδηγηθεί στη διαθεσιμότητα. Πρόκειται για συμβολικού χαρακτήρα καταργήσεις φορέων, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να ενισχύσει την άποψη ότι απομακρύνει από το Δημόσιο φορείς που δεν έχουν ουσιαστικό έργο, αλλά και να κατευνάσει την κοινή γνώμη, εν όψει του νέου μεγάλου «κύματος» απολύσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διαψεύδονται τα όσα γραφτεί περί εκ νέου εφαρμογής της πρακτικής του «ξαφνικού θανάτου». Οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες θα προκύψουν μέσω «αξιολόγησης» στη λογική της συρρίκνωσης των δομών του Δημοσίου.

Για το 2014, περίπου τριπλάσιες θα είναι οι απολύσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο κυβερνητικός στόχος του 2013 αφορούσε τις 4.000 απολύσεις (σ.σ. αυτές έφτασαν τις 3.000 συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων της ΕΡΤ κι εκείνων που απομακρύνθηκαν λόγω πειθαρχικών ή ιατρικών λόγων). Ο αντίστοιχος στόχος για το 2014 είναι 11.000.

Υπενθυμίζεται πως εξαιρούνται της «αξιολόγησης» όσες επιχειρήσεις είναι εισηγμένες ή συνδέονται με το Χρηματιστήριο ή ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ ή είναι φορείς που έχουν ήδη συγχωνευθεί.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου