ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο ρήγμα στο μέτωπο των φορτηγατζήδων

το-πρώτο-ρήγμα-στο-μέτωπο-των-φορτηγατ-851206

Στη μάχη εφοδιασμού της αγοράς με καύσιμα έχουν μπει από τα ξημερώματα του Σαββάτου τα βυτιοφόρα του στρατού, τα οποία συνοδευόμενα από περιπολικά της αστυνομίας και τζιπ, άρχισαν να εφοδιάζουν, σε πρώτη φάση, κρίσιμους τομείς, όπως αεροδρόμια, πλοία και νοσοκομεία στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την απόφαση των μεταφορέων να συνεχίσουν την απεργία τους.

Παράλληλα, τα ιδιωτικά βυτιοφόρα και τα οχήματα των εταιριών πετρελαιοειδών εργάζονται πυρετωδώς επί 24ωρου βάσεως για καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες της αγοράς σε καύσιμα.

Έξω από τα διυλιστήρια, υπάρχει διακριτική παρουσία της αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παρεμπόδισης εισόδου και εξόδου των βυτιοφόρων, όπως αυτά που εξελίχθηκαν την Παρασκευή στα διυλιστήρια Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, όπου ομάδα απεργών μεταφορέων παρεμπόδισαν βυτιοφόρα να προμηθευτούν με καύσιμα, προπηλάκισαν οδηγούς και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Πάντως, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου, μεταξύ απεργών και δυνάμεων των ΜΑΤ στα διόδια Ελευσίνας, όπου ιδιοκτήτες παρέταξαν τα βυτιοφόρα και τα φορτηγά τους. Αφορμή της έντασης η προσπάθεια των απεργών να ελέγξουν φορτηγά με ξένες πινακίδες, που θεώρησαν ότι χρησιμοποιούνται ως απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται από την πλευρά της αστυνομίας, η επίδοση των πράξεων επίταξης των οχημάτων και τα φύλλα πορείας προς τους ιδιοκτήτες, στο πλαίσιο εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης για πολιτική επιστράτευση.

Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ή το αργότερο μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, πολλοί από τους ιδιοκτήτες αρνούνται να παραλάβουν τα φύλλα πορείας, τα οποία στη συνέχεια θυροκολλούνται.

 

Το πρώτο ρήγμα

Την ίδια ώρα παρουσιάστηκε το πρώτο ρήγμα μεταξύ των συνδικαλιστών με την παραίτηση του προεδρείου και της επιτροπής αγώνα της Ομοσπονδίας Βυτιοφορέων Μακεδονίας- Θράκης, προκειμένου τα μέλη τους να πράξουν κατά συνείδηση.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανανέωσε την ταξιδιωτική του οδηγία για την Ελλάδα, προειδοποιώντας τους Βρετανούς επισκέπτες ότι λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων αναμένονται ελλείψεις σε καύσιμα. Συστήνεται όσοι μετακινούνται με οχήματα να είναι σίγουροι ότι τα καύσιμα που έχουν επαρκούν για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Από τη Δευτέρα περνούν στην αντεπίθεση οι απεργοί, καθώς μετά την απόφαση για συνέχιση της απεργίας πήραν φωτιά τα τηλέφωνα των νομικών συμβούλων και των δικηγόρων. Οι απεργοί λοιπόν από τη Δευτέρα θα καταθέσουν αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα, για αναστολή και ανακοπή της απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση και επίταξη των οχημάτων και των υπηρεσιών.

Πυρά στην κυβέρνηση ρίχνει ΝΔ και ΛΑΟΣ. Ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει στα άκρα εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει από την αρχή σωστά τη δουλειά της».

«Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και στους ‘σκληρούς’ ιδιοκτήτες φορτηγών […]. Όσο στερούμεθα εθνικούς πόρους, τόσο θα προστρέχουμε στην τρόικα για δανεικά και τόσο αυτή, με τη σειρά της, θα μας υπαγορεύει σκληρότερους και αυστηρότερους όρους», τονίζει ο ΛΑΟΣ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου