ΕΛΛΑΔΑ

«Κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου»

κάνουμε-την-επανάσταση-του-αυτονόητ-492740

«Σήμερα καλούμαστε, και αυτό κάνει η κυβέρνηση, να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου», τόνισε απόψε από το βήμα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών που γίνεται στον Άγιο Νικόλαο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα στην προσπάθεια για διαφάνεια σε όλους τους τομείς. Παράλληλα κάλεσε τους απόδημους Κρήτες να στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης ώστε η Κρήτη να γίνει μια πρότυπη περιφέρεια.
Ο κ. Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια των δυο χειριστών της Αεροπορίας Στρατού που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος. Αναφέρθηκε στην κρίση που περνά ο τόπος, λέγοντας ότι για να βγει η χώρα από αυτήν χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Χαρακτήρισε «διπλά Έλληνες» τους Έλληνες της διασποράς, ενώ εξήρε τις προσπάθειες των αποδήμων Κρητών.
«Είναι πολύ σημαντική η παρουσία σας εδώ, γιατί είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτή η παρουσία στέλνει το μήνυμα «ότι ο Έλληνας μπορεί» και σημείωσε «ξέρετε πολύ καλά τη δύναμη της Ελλάδας, τη δύναμη του ελληνισμού».
Χαρακτήρισε άδικη για την Ελλάδα την εικόνα που κάποιοι δείχνουν και ανέφερε ότι οι Έλληνες της διασποράς αποτελούν ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων του ελληνισμού.
 
Ελλειψη διαφάνειας
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, μίλησε για έλλειψη διαφάνειας και ατιμωρησία, που όπως είπε έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας: «Βρεθήκαμε να παλεύουμε κυριολεκτικά για τη σωτηρία μας. Να αμυνόμαστε απέναντι σε κερδοσκοπικές επιθέσεις, οικονομικά συμφέροντα που στοιχημάτιζαν καθημερινά στην κατάρρευση της χώρας».
Επισήμανε όμως ότι ήρθε η ώρα κάτι να αλλάξει, να κάνουμε μια επανάσταση. «Την ονομάζω την επανάσταση του αυτονόητου» τόνισε.
Ο κ. Παπανδρέου περιγράφοντας το «αυτονόητο» μίλησε για την ανάγκη αλλαγών σε όλους τους τομείς. Για την ανάγκη να παταχθεί η διαφθορά σε όλους τους τομείς, το κράτος και οι υπηρεσίες του να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να πάψει να υπάρχει το αίσθημα της αδικίας και της ατιμωρησίας, ακόμα και πολιτικών. Να υπάρχει καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία, ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα και να εκλείψουν οι πελατειακές σχέσεις. «Εμείς πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα και να μην μασάμε τα λόγια μας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα επισημαίνοντας ότι και αυτό είναι αυτονόητο. Είπε ότι από το 1971 δεν έχει δοθεί ούτε μια νέα άδεια σε φορτηγά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να κοστίζουν πολύ, όπως τόνισε, οι μεταφορές και τα προϊόντα μας.
Αναφερόμενος στην Κρήτη υποστήριξε ότι αφέθηκε στην τύχη της από την προηγούμενη κυβέρνηση και έδωσε ως παράδειγμα τον βόρειο οδικό άξονα του νησιού. Τόνισε την ανάγκη να καταρτισθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο ώστε η Κρήτη να γίνει πρότυπη περιφέρεια.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασύνδεσης των Πανεπιστημίων της Κρήτης με την παραγωγή, στην ανάγκη διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων αλλά και στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου για τον τουρισμό. «Να πάρει η Κρήτη ένα δίπλωμα αριστείας και συνεργασίας για τον τουρισμό» όπως είπε.
 
Δράσεις για την Κρήτη
Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί εκ νέου το νησί με κλιμάκιο υπουργών, προκειμένου ανά νομό να εξειδικευθούν οι δράσεις που θα αναληφθούν και επανέλαβε την δέσμευση για την σύσταση εταιρείας «Κρήτη ΑΕ» που θα στηριχθεί στην γνώση στελεχών της Εγνατίας ΑΕ.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την ενεργειακή πολιτική στην Κρήτη τόνισε ότι «στρατηγική μας πολιτική είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες» και ανακοίνωσε ότι εξετάζει το θέμα της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει η Κρήτη ενεργειακός κόμβος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου εξήρε τις προσπάθειες που κάνουν οι απόδημοι Έλληνες και ζήτησε την στήριξη τους στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση. Τους ζήτησε να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματος ότι η Ελλάδα μπορεί και τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα, να συμμετέχουν όπως είπε «στην κοσμογονία των αλλαγών που γίνονται». Να στείλουν το μήνυμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ότι η Ελλάδα μπορεί, ότι η Ελλάδα αλλάζει».
Toν πρωθυπουργό καλωσόρισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Νίκος Σκουλάς. «Η παρουσία του πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία για μας τους Κρήτες», επεσήμανε στο σύντομο χαιρετισμό του.
Την τελετή του αγιασμού του συνεδρίου τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος. Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος στην ομιλία του ζήτησε την ενίσχυση των υποδομών της Κρήτης, προέτρεψε τους αποδήμους να στηρίξουν την Κρήτη και τους κάλεσε να κάνουν επενδύσεις στο νησί. Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό του ζήτησε να μην διαψεύσει τις ελπίδες των Κρητικών, επισημαίνοντας ότι η Κρήτη περιμένει πολλά από αυτόν.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του παγκοσμίου συμβουλίου Κρητών Γιώργος Αεράκης, που ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την παρουσία του στο συνέδριο. «Η παρουσία σας σήμερα καταδεικνύει το ενδιαφέρον σας για την Κρήτη, είναι δηλωτική των προθέσεων σας» είπε.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του νομού Λασιθίου, αλλά επεσήμανε ότι η Κρήτη αποτελεί μια ενιαία ενότητα. Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπόρευσης του ελληνισμού και στο ρόλο των αποδήμων Κρητικών.
Στο μήνυμα του από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, εξέφρασε την οδύνη του και την οδύνη των βουλευτών του Ελληνικού κοινοβουλίου για το χαμό των δυο χειριστών του ελικοπτέρου «Απάτσι» που κατέπεσε το μεσημέρι. Αναφέρθηκε στο ρόλο των αποδήμων και τόνισε ότι στόχος της πολιτείας έναντι των αποδήμων πρέπει να είναι η υποστήριξη για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και την διατήρηση του πολιτισμού και η διαμόρφωση συνθηκών γρήγορης ενσωμάτωσης για όσους θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Ο κ. Πετσάλνικος, επίσης, ευχαρίστησε τους αποδήμους για την συνεισφορά τους στον λογαριασμό για το δημόσιο χρέος, που άνοιξε με πρωτοβουλία της βουλής των Ελλήνων. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να προχωρήσουν στην Ελλάδα οι αναγκαίες αλλαγές και χαρακτήρισε τις αποφάσεις που παίρνονται επώδυνες, δύσκολες αλλά αναγκαίες.
Εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ΝΔ για το χαμό των δυο στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Χαρακτήρισε την Κρήτη ως νησί με παρόν και μέλλον και τόνισε ότι χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και στοχευμένες κινήσεις. Ο κ. Πλακιωτάκης επανάφερε, τέλος, το θέμα για την παροχή ψήφου στους αποδήμους Έλληνες.
Εκ μέρους του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Μανούσος Ντουκάκης που ζήτησε να ικανοποιηθεί το αίτημα, για την παροχή ψήφου στους απόδημους Έλληνες.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου