ΕΛΛΑΔΑ

Βοήθεια για το ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας

βοήθεια-για-το-ευρωπαϊκό-μέλλον-της-σε-492287

Το ζήτημα του Κοσόβου και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Σέρβο ομόλογο του Βουκ Γιέρεμιτς.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι βρίσκεται στο Βελιγράδι για να ενημερώσει τη σερβική ηγεσία για τη σύνοδο υπουργών της ΕΕ, όπου εξετάστηκε το θέμα του Κοσόβου μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή θα πρέπει να αναζητείται βιώσιμη λύση που θα βασίζεται στη συναίνεση. Επανέλαβε για το θέμα του Κοσόβου ότι η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή και δεν αλλάζει.

Σχολάζοντας τη γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ανέφερε ότι «φωτίζει κάποιες νομικές πτυχές του θέματος, αλλά ο ΟΗΕ είναι το φυσικό φόρουμ όπου θα πρέπει να επιστρέψει το θέμα και ο στόχος είναι να ενθαρρυνθεί ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας».

Σε ερώτηση Σέρβου δημοσιογράφου αν έχει κατατεθεί από την ΕΕ σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία διακήρυξη που να έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ από την πλευρά της ΕΕ και συμπλήρωσε ότι εντός της ΕΕ συζητούνται πολλά θέματα και ένα από αυτά είναι το Κόσοβο.

Κατά τη συνάντηση Γιέρεμιτς-Δρούτσα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας, στο οποίο προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα προσφέρει τεχνογνωσία σε όλους του τομείς κατά την προετοιμασία της Σερβίας για την ένταξη στην ΕΕ.

Το μέλλον της Σερβίας είναι στην ΕΕ και ο σερβικός λαός στη πορεία αυτή θα έχει τη συμπαράσταση τη Ελλάδας, δήλωσε ο κ. Δρούτσας.

Ο Βουκ Γιέρεμιτς ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με το «"φίλο του Δημήτρη" επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα που αφορούν στα Βαλκάνια». Οι σχέσεις Βελιγραδίου-Αθήνας, συμπλήρωσε ο Γιέρεμιτς, ποτέ δεν ήταν καλύτερες και θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Ο κ. Δρούτσας επισκέφθηκε τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις θέσεις του σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου.  Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς των δυο ορθοδόξων λαών και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμπαράσταση της στις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο σερβικός λαός.

Ο κ. Δρούτσας μετέβη στην Πρίστινα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και θα επισκεφτεί το στρατόπεδο της ελληνικής δύναμης Κοσόβου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου