ΕΛΛΑΔΑ

Οι απολογίες διευρύνουν τον κύκλο με τις μίζες

οι-απολογίες-διευρύνουν-τον-κύκλο-με-τ-512675

Ντόμινο εξελίξεων στις έρευνες των εξοπλιστικών προγραμμάτων προκαλούν οι απολογίες των εμπλεκομένων στο «πάρτι» με τις μίζες, καθώς οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών ανοίγουν τη βεντάλια των υπευθύνων και διευρύνουν τον κύκλο των αποκαλύψεων.

Οι δικαστικές αρχές, που επιμένουν στην αναζήτηση στοιχείων για να φθάσουν μέχρι τα πολιτικά πρόσωπα που δωροδοκήθηκαν για σειρά εξοπλιστικών που «έτρεξαν» τη δεκαετία του 2000, έχουν φθάσει ένα βήμα πριν από την επιβεβαίωση στοιχείων που οδηγούν σε πολιτικούς που χειρίστηκαν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Η απολογία του Αντωνίου Κάντα, πρώην αναπληρωτή στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε σε συγκεκριμένα εξοπλιστικά, έδωσε στις δικαστικές αρχές πολύτιμα στοιχεία για το εκτεταμένο δίκτυο παράνομων πληρωμών, θέτοντας στο κάδρο της ποινικής ευθύνης όχι μόνο στρατιωτικούς, αλλά και εμπόρους όπλων.

Ο κ. Κάντας, που αποτελεί έναν κρίκο στη μακρά αλυσίδα των ανθρώπων που συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί κλίμα εκτεταμένης διαφθοράς στον χώρο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, «φωτογράφισε» στρατιωτικούς, εμπόρους όπλων, αλλά και πολιτικούς, για τους οποίους η Δικαιοσύνη ήδη έχει επιβαρυντικά στοιχεία στα χέρια της. Οι επίμονες ερωτήσεις των ανακριτών κ. Γαβριήλ Μαλή και Ιω. Σταυρόπουλου στον βασικό διακινητή εκατομμυρίων ευρώ για μίζες στα εξοπλιστικά, Παν. Ευσταθίου, επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις που διαθέτουν για εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων.

Ο κ. Ευσταθίου, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να μην απάντησε, για παράδειγμα, στο ερώτημα για το αν «προσέγγισε» και τον Γιάννο Παπαντωνίου, ωστόσο κατέδειξε την προσπάθεια των δικαστικών αρχών να βρεθεί άκρη και να αποκαλυφθούν όσοι πήραν προμήθειες εκατ. ευρώ για προγράμματα δισ. ευρώ. Πάντως, από τις μέχρι τώρα έρευνες της ελληνικής δικαιοσύνης προέκυψε εκτεταμένη διαφθορά στον χώρο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που αγγίζει όχι μόνο τους πολιτικούς, αλλά και την τότε στρατιωτική ηγεσία. Τόσο η απολογία Κάντα όσο κυρίως η απολογία Ευσταθίου αποκάλυψαν, για πρώτη φορά, διαφθορά και παράνομες πληρωμές στα υψηλότερα κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Ειδικότερα, ο Παν. Ευσταθίου δίδοντας στοιχεία για τη δωροδοκία δύο πρώην αρχηγών –του ΓΕΣ και του ΓΕΝ– για συγκεκριμένα εξοπλιστικά, έβαλε στο κάδρο της ποινικής ευθύνης την ηγεσία του στρατεύματος, τότε, δημιουργώντας νέα δεδομένα στις έρευνες των εξοπλιστικών. Ωστόσο, οι ανακριτές διαφθοράς που σηκώνουν το βάρος της έρευνας, δίδουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο βάρος στις επικείμενες απολογίες του Φάνη Λυγινού και του Ελβετού τραπεζίτη Οσβαλντ.

Οι ανακριτές μάλιστα φέρονται αποφασισμένοι να οδηγήσουν ενώπιόν τους και τους δύο, προκειμένου να εξασφαλίσουν στοιχεία για το ποιους δωροδόκησαν, καθώς ο Λυγινός είναι το πρόσωπο – κλειδί που γνωρίζει ποιοι πήραν τις προμήθειες. Ο ανακριτής κ. Μαλής φέρεται αποφασισμένος να τον καλέσει για να δώσει στοιχεία, καθώς από την απολογία Ευσταθίου αποκόμισε ελάχιστα σε ό,τι αφορά τις πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα.

Η άρνησή του, παρά το γεγονός ότι πιέστηκε από τον ανακριτή, προβληματίζει τις δικαστικές αρχές για τους επόμενους κρίκους της αλυσίδας που εμπλέκονται στις παράνομες πληρωμές και κατονομάστηκαν από τον Αντ. Κάντα. Ετσι κι αλλιώς, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές θεωρούν ότι η συνεχιζόμενη έρευνα για τα εξοπλιστικά έχει μπει πλέον στα βαθιά και οι εμπλεκόμενοι προετοιμάζουν τις άμυνές τους ενόψει των επικείμενων δικαστικών εξελίξεων. Ο κ. Μαλής έχει στα χέρια του ήδη σοβαρές ενδείξεις για παράνομες πληρωμές σε επίπεδα πάνω από την τότε στρατιωτική ιεραρχία και από το άνοιγμα δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών ευελπιστεί να φθάσει στους τελικούς αποδέκτες των εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολιτικοί της εποχής εκείνης.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου