ΕΛΛΑΔΑ

Άδωνις: Δίκαιο μέτρο η αύξηση στα τσιγάρα για να χρηματοδοτείται η υγεία

άδωνις-δίκαιο-μέτρο-η-αύξηση-στα-τσιγά-509221

Ως «πάρα πολύ δίκαιο μέτρο» χαρακτήρισε την αύξηση της τιμής τσιγάρων και ποτών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σύστημα υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Γίνεται και στο εξωτερικό, αυτοί που επιβαρύνουν το ασφαλιστικό σύστημα θα πληρώνουν και περισσότερα» επισήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενο στον συμβιβασμό της Τρίτης επανέλαβε ότι από την πρώτι στιγμή είχε δηλώσει ότι δεν θα επιμείνει στο μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ «αν βρεθεί ισοδύναμο» τονίζοντας ότι με τα πέντε λεπτά το πακέτο, ο στόχος των 40 εκατ. ευρώ θα επιτευχθεί..

Παρόλα αυτά επισήμανε ότι για την επιτυχία του μέτρου κρίσιμη και απαραίτητη παράμετρος είναι ο έλεγχος του λαθρεμπορίου τσιγάρων εκτιμώντας ότι για το θέμα αυτό θα μεριμνήσει το υπουργείο Οικονομικών.

To 25ευρω δεν ήταν μόνο εισπρακτικού χαρακτήρα

Μια τελευταία προσπάθεια να υπερασπιστεί έστω και ηλεκτρονικά, μέσω Twitter, του μέτρου της επιβολής εισιτηρίου 25 ευρώ για εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία επιχείρησε ο υπουργός Υγείας λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του μέτρου και της επιβολής αύξησης 5 λεπτών στα πακέτα τσιγάρων και καπνού.

Αφορμή αποτέλεσε η τοποθέτηση του Στέφανου Μάνου, επίσης μέσω Twitter, ότι «το μέτρο του εισιτηρίου θα περιόριζε ενδεχομένως την άσκοπη εισαγωγή στα νοσοκομεία και θα οδηγούσε στον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους» καθώς «σημαντικό δεν είναι μόνο τα έσοδα αλλά και οι συμπεριφορές που προκαλούν οι τιμολογήσεις».

Αναλυτικά ο κ. Μάνος έγραψε:

«Ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί ισοδύναμο το μέτρο του εισιτηρίου των 25€ για εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία με την αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 5 λεπτά! Με κάτι τέτοιες “ισοδυναμίες” κοντεύει να διαλυθεί η οικονομία. Μπορεί πράγματι τα έσοδα από τα εισιτήρια να ισοδυναμούν με τα έσοδα από μια αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 5 λεπτά. Αλλά σημαντικό δεν είναι μόνο τα έσοδα αλλά και οι συμπεριφορές που προκαλούν οι τιμολογήσεις. Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων θα συμβάλλει ενδεχομένως στη μείωση της κατανάλωσης, στη μετατόπιση της ζήτησης και στην αύξηση του λαθρεμπορίου. Το μέτρο του εισιτηρίου θα περιόριζε ενδεχομένως την άσκοπη εισαγωγή στα νοσοκομεία και θα οδηγούσε στον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους. Από αυτή την άποψη τα μέτρα δεν είναι ισοδύναμα. Το απογοητευτικό είναι ότι μέχρι σήμερα μόνο το Υπουργείο Οικονομικών χαρακτηριζόταν από πλήρη ανικανότητα να αντιμετωπίσει ολιστικά τα όποια μέτρα επιβάλλονταν. Ακολουθεί τώρα και το Υπουργείο Υγείας ωθούμενο από το αδιόρθωτο ΠΑΣΟΚ;»

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του, αντίθετα με όσα μας έχει συνηθίσει στις αντιδράσεις του όταν τον επικρίνουν, αρκέστηκε μόνο να γράψει ότι «συμφωνώ απολύτως ότι το μέτρο δεν είχε μόνον εισπρακτικό χαρακτήρα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου