ΕΛΛΑΔΑ

Σε δίκη εννέα άτομα για την προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών

σε-δίκη-εννέα-άτομα-για-την-προμήθεια-ρ-508415

Σε δίκη παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών εννέα κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών μικρού βεληνεκούς OSA AMK.

Κατηγορούμενοι είναι ο Αντώνης Κάντας, ο αντιπρόσωπος της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA Λάμπρος Μπαρτζώκας, ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο Γιάννης Σμπώκος, οι χρηματιστές Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Καμάρης και οι επίσης τραπεζίτες Σπύρος Μεταξάς και Φάνης Λυγινός. Για τον τελευταίο, διατηρείται σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του.

Παράλληλα, οι δικαστές παύουν την ποινική δίωξη για επιμέρους πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα λόγω παραγραφής, για όλους τους κατηγορούμενους.

Η σύμβαση για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων OSA-AKM, ύψους 93.671.610 δολαρίων, υπεγράφη το 1998 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, με επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών το Γιάννη Σμπώκο και αναπληρωτή του τον Αντώνη Κάντα. Στην απολογία του τον Δεκέμβριο του 2013, ο Αντώνης Κάντας είχε υποστηρίξει ότι για την προμήθεια των αντιαεροπορικών OSA έλαβε μίζα 1,7 εκατ. δολάρια, ως «δώρο» το οποίο του είχε υποσχεθεί ο Λ. Μπαρτζώκας.

Πάντως, από την πλευρά του ο Λ. Μπαρτζώκας στην απολογία του, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται, λέγοντας πως όλα είχαν γίνει με νόμιμο τρόπο και ουδέποτε προσέφερε «δώρο» στον οποιονδήποτε.

(naftemporiki)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου