ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων

ψηφίστηκε-το-νομοσχέδιο-για-την-εθνικ-508006

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση, κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου για την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων. Παράλληλα, προσδιορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη η ονομαστική ψηφοφορία για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετος στην παραχώρηση δημόσιας εξουσίας και αρμοδιοτήτων, που μέχρι σήμερα είχε το κράτος, χωρίς να διασφαλίζονται ούτε καν τα απόρρητα δεδομένα.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος αντέτεινε ότι «το ΤΕΕ χρειάζεται να είναι αξιόπιστο όργανο, που θα χωρά όλους τους μηχανικούς, και αυτούς που είναι ΠΕ και αυτούς που είναι ΤΕ».

«Πρέπει να εγγραφούν όλοι στο ΤΕΕ και να λήξει έτσι η εκκρεμότητα με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτές οι διατάξεις είναι ένα ξεκίνημα για να καταφέρουμε ώστε όλοι οι μηχανικοί, που είναι η ραχοκοκαλιά αυτού του κλάδου, να συνυπάρξουν ο καθένας με το ρόλο του σε ένα όργανο που είναι χρήσιμο και απαραίτητο για τη χώρα», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

«Οι διατάξεις για το ΤΕΕ ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας για να ενωθεί ο τεχνικός κόσμος της χώρας και δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία αυτή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης επανέλαβε τις επιφυλάξεις και ενστάσεις του, τονίζοντας ότι δεν πρέπει το «ΤΕΕ να γίνει διαμεσολαβητής συμφερόντων».

Επιφυλάξεις εξέφρασε και η ΔΗΜΑΡ, στη διάταξη που δίνει την δυνατότητα στο ΤΕΕ να έχει τη διαχείριση βάσης δεδομένων, τονίζοντας την ανάγκη να διέπεται από ορισμένους κανόνες ασφαλείας.

Κριτική δέχθηκαν και οι διατάξεις για τα διόδια, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ένα ακόμα «φορομπηχτικό μέτρο», τα έσοδα του οποίου θα πηγαίνουν απευθείας στο ΤΑΙΠΕΔ για να πληρώνεται το δημόσιο χρέος, και να ζητά να μην εφαρμοστεί στις κάθετους οδούς της Εγνατίας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι και η δική του πρόταση ήταν η χωροθέτηση διοδίων να είναι πλησίον των συνόρων και όχι πλησίον των κόμβων με την Εγνατία Οδό.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την ελληνική Προεδρία

Εξάλλου, αφορμή έντονης κριτικής κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποτέλεσαν οι σημερινές εκδηλώσεις για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για φιέστες που οργανώνει η κυβέρνηση για εσωτερική μόνο κατανάλωση, ενώ επεσήμανε ότι «παρά τον περιορισμένο ρόλο και τις δυνατότητες που έχει μια κυλιόμενη Προεδρία, καθώς επί της ουσίας η κ. Μέρκελ είναι το αφεντικό που επιβάλει τα μέτρα, θα μπορούσε η ελληνική προεδρία να προωθήσει ορισμένα θέματα».

Ο κ. Παπαδημούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην ατζέντα της δεν έχει «δυστυχώς» προς αξιοποίηση τόσο το πόρισμα «κόλαφος» του Ευρωκοινοβουλίου κατά της τρόικας, όσο και αντίστοιχες δημόσιες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Παπαδόπουλος, αντέτεινε ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, καθώς ξεκινά η ελληνική Προεδρία ελπίδας, που θα είναι αποδοτική και θα ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα θα αποδείξει ότι και μπορεί και πρέπει και έχει την δυνατότητα να βγει από την κρίση και να είναι ωφέλιμη στην ΕΕ», κατέληξε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι με την απουσία του από την ελληνική προεδρία δείχνει μικροκομματική λογική και όχι υπεύθυνη πολιτική στάση, ενώ έκανε λόγο για αμφιθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς από τη μια -όπως είπε- με το ένα πόδι ερωτοτροπεί με το νόμισμα και με το άλλο δηλώνει ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ. «Είναι ένα πολιτικό λάθος, και όχι πολιτική στάση, η απουσία του Σύριζα από την ελληνική προεδρία, γιατί η Ελλάδα επιστρέφει με όρους ισοτιμίας στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νώντας Μαριάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτόαπομονώνεται σε φιέστες, δίνει την εικόνα φοβικής χώρας και δεν αξιοποιεί το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο της τρόικας.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη χαρακτήρισε «μεγάλο ατόπημα» το ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για τα θέματα που θέτει στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας και τόνισε ότι η ελληνική προεδρία θα έπρεπε να αξιοποιεί τέτοιες ευκαιρίες που επισημαίνουν το πόσο μη αποδοτικά και αναποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που επέβαλαν οι δανειστές μας και δημιούργησαν τόσα δεινά στον ελληνικό λαό και στην ελληνική οικονομία.

«Η ελληνική προεδρία, ανεξάρτητα αν έχει περιορισμένη ή ουσιαστική αρμοδιότητα, δεν αναιρεί τις πολιτικές στρατηγικές και επιλογές της ΕΕ με τις οποίες κάποιοι φλερτάρουν», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη συμβιβασμού και υποταγής να αποδεχθεί κάποιος την υποψηφιότητα για πρόεδρος της Κομισιόν. Είναι πεντακάθαρο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποδεχτεί το σύνολο της πολιτικής της ΕΕ».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη χαρακτήρισε την ελληνική Προεδρία ως «πολύ σημαντικό γεγονός», που θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα, που πέρασε -όπως είπε- περίοδο δυσφήμισης, να προβάλει τις θέσεις της.

ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου