ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία ο Ταγματάρχης για διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ

χωρίς-απόλυτη-πλειοψηφία-ο-ταγματάρχ-500918

Μετά από μια μαραθώνια και «βασανιστική» -κατά τον α΄ αντιπρόεδρο της Βουλής Αλ. Μητρόπουλο- συνεδρίαση εννέα ωρών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τοποθέτηση στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου της νέας ΕΡΤ του Λάμπη Ταγματάρχη χωρίς όμως την θετική ψήφο της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε τελικά «παρούσα» για τον Λ.Ταγματάρχη, ενώ εκφράστηκε θετικά για τον Δ.Τσακνή και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ.

Έτσι ο κ. Ταγματάρχης έλαβε την θετική γνώμη 7 βουλευτών έναντι 5 που δήλωσαν αρνητική γνώμη και 3 «παρών» και άρα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία (εκτός της κυρίας Κωνσταντοπούλου «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι).

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής γνωμοδότησε θετικά, κατά πλειοψηφία, για τον διορισμό του Διονύση Τσακνή στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ. Ειδικότερα, επί 15 παρόντων μελών της 17μμελούς Επιτροπής, ο Δ.Τσακνής συγκέντρωσε 9 θετικές γνώμες, 4 αρνητικές και 2 «παρών».

Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή είχε τοποθετηθεί αρνητικά για το διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη, καθώς και για τον διορισμό της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο ΔΣ (μέλος).

Δεν διατύπωσαν γνώμη ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη από τη ΝΔ, ενώ αρνητική γνώμη επί της διαδικασίας διατύπωσε ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Μετά την εξαντλητική «ανάκριση» του Λάμπη Ταγματάρχη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Δεν με πείσατε. Είναι γνωστή η γνώμη μου και στον υπουργό και στον πρωθυπουργό. Προς τιμήν τους δεν προσπάθησαν να με μεταπείσουν.

«Η Δημοκρατία μπορεί να λειτουργεί και εκεί που υπάρχουν διαφωνίες», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, ενώ απευθυνόμενη προς τον κ. Ταγματάρχη είπε: «Νομίζω ότι σας αναλογούν περισσότερα από αυτά που πράξατε για το “μαύρο” της ΕΡΤ, δηλαδή μια δημόσια τοποθέτηση και όχι το ένα άρθρο που γράψατε». Ωστόσο, αν και είχε αφήσει να διαφανεί ότι θα καταψηφίσει την πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου επέλεξε τελικώς το «παρών» διευκρινίζοντας ότι η ένστασή της «δεν σημαίνει ότι θεωρώ καταδικασμένη την πρόταση αυτή».

«Ότι σας περιέβαλε με την εμπιστοσύνη του ο πρωθυπουργός σας επιφορτίζει με την ευθύνη που αναλαμβάνετε», του είπε και στρεφόμενη προς τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, ο οποίος τον πρότεινε για την θέση αυτή, του είπε: «Ελπίζω να δώσουμε τέλος στην φιλολογία που οργιάζει», όσον αφορά τις σχέσεις της με το Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως δήλωσε στον κ. Ταγματάρχη ότι θα χαρεί να την διαψεύσει με το έργο του, διότι όπως σημείωσε «οφείλω να πω ότι η άποψη που έχω διαμορφώσει είναι ότι το μοντέλο που έχετε υιοθετήσει είναι ένα άλλο μοντέλο από αυτό που οραματίστηκε η κοινωνία».

Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την (μερική) διαφοροποίησή της από την επιλογή του αρμοδίου υπουργού Επικρατείας να προτείνει τον κ. Ταγματάρχη για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου, η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε ότι «την ώρα που εμείς συνεδριάζουμε τα ιδιωτικά κανάλια εξυφαίνουν διάφορα σενάρια διότι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η δημοκρατική λειτουργία έχει ποικιλία και διαφορές» και χαρακτήρισε «ίντριγκες και σπέκουλες» όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και της Προέδρου της Βουλής αλλά και του υπουργού Επικρατείας. Και υπογράμμισε ότι και ο πρωθυπουργός και η ίδια έχουν την αδιαμφισβήτητα κοινή επιθυμία να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ.

Πάντως είπε ότι το ευκταίο θα ήταν να λειτουργούσε η ΕΡΤ από τις 26 Ιανουαρίου με την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ακύρωνε την προηγούμενη. «Εκείνο που προκρίθηκε με ευθύνη του υπουργού Επικρατείας ήταν να επιτευχθεί κάτι πιο ολοκληρωμένο», είπε και χαρακτήρισε «λογικό το να υπάρχει ανυπομονησία». «Είναι λογικό μετά από τρεις μήνες όλοι να αγωνιούμε, όμως αυτό δεν συρρικνώνει την ευθύνη μας να τοποθετούμαστε και να διαφωνούμε», υπογράμμισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτή η διαφωνία δεν υποκρύπτει κάποια μείζονα διαφορά και δεν σηματοδοτεί σύγκρουση ή βαθύ ρήγμα. «Αυτό πολύ θα το ήθελαν τα δελτία των οκτώ αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αντικαταστάθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Πετράκος από άλλον βουλευτή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διαφωνήσει με την επιλογή του κ. Ταγματάρχη.

Η απόφαση της Επιτροπής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Τσακνής: Δεν θα δεχθώ κανένα «μπιλιέτο» υπουργού

Από την πλευρά του ο προτεινόμενος για την θέση του Προέδρου του ΔΣ της ΕΡΤ Α.Ε. μουσικοσυνθέτης Δ. Τσακνής, δήλωσε ότι δεν φιλοδοξεί να περνάει την κυβερνητική «γραμμή»: «Κανένα “μπιλιέτο” υπουργού, θέλω να πιστεύω, δεν θα φτάσει στο γραφείο μου, αλλά και να φτάσει θα έχω ένα μεγάλο καλάθι των αχρήστων», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν θα είμαι ένας πρόεδρος που θα φροντίζει να περνάει η ΄΄γραμμή΄΄ της κυβέρνησης». Επίσης, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει «κανένας διπλοθεσίτης στο σπίτι της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης» και τόνισε ότι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού.

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς είχε δηλώσει ότι «σε μια εποχή που τα δημόσια αγαθά δέχονται σφοδρή επίθεση, το άνοιγμα της ΕΡΤ μπορεί να ενοχλεί κάποιους εκτός Κοινοβουλίου». Όπως είπε, ο διορισμός της διοίκησης σε συνδυασμό με την Συμφωνία Αρχών που θα συναφθεί μεταξύ ΕΡΤ και των αρμοδίων υπουργείων, «μπορούν να αποτελέσουν τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας». Όπως είπε εξάλλου υπήρξαν στο opengov 153 αιτήσεις ενδιαφερομένων για το ΔΣ της νέας ΕΡΤ, από τα οποία προκρίθηκαν 13 άτομα και από αυτούς προέκυψαν οι πέντε προτεινόμενοι (εκτός των κκ. Τσακνή και Ταγματάρχη προτείνονται και τρία μέλη για το ΔΣ, η κυρία Παπακωνσταντίνου και οι Μιχ. Γρηγορίου και Ν. Τρανός).

Ο κ. Παππάς διατύπωσε αιχμές στις «κριτικές από συνδικαλιστές», όπως είπε αναφερθείς στην ΠΟΣΠΕΡΤ, καλώντας τους «να αποφύγουν τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς» και απαντώντας στο επιχείρημα ότι αποκλείονται οι εργαζόμενοι από το νέο ΔΣ, είπε ότι «κάθε άλλο, θα συμπληρωθεί με αυτούς που οι εργαζόμενοι θα επιλέξουν μέσα από καθολική ψηφοφορία».

Όσον αφορά το νέο φορέα, τόνισε ότι «δεν ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε απλώς ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά το δικαίωμα στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση». Και πρόσθεσε ότι οι προτεινόμενοι «μπορούν να είναι το πρόσωπο της ΕΡΤ προς την κοινωνία και της συμφιλίωσης ανάμεσα στην ΕΡΤ και τη ΝΕΡΙΤ».

Η εισήγηση του Νίκου Παππά

Με την κατηγορηματική δήλωση «τηρήσαμε το νόμο και όλα τα προβλεπόμενα για την ΕΡΤ με μία καθαρή διαδικασία», ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εισηγήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την τοποθέτηση του Διονύση Τσακνή ως πρόεδρου της ΕΡΤ, του Λάμπη Ταγματάρχη ως διευθύνοντος συμβούλου και ως μελών του ΔΣ του Μιχάλη Γρηγορίου, της Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και του Νίκου Τρανού.

Απαντώντας δε ο κ. Παππάς στην κριτική που δέχθηκε «γιατί δεν επέλεξε πρόσωπα με το κριτήριο της εγγύτητας στις ιδεολογικές του θέσεις ή την κομματική τους ένταξη», ανέφερε πως αν γίνονταν επιλογές με αυτό το κριτήριο η κυβέρνηση θα ήταν «ανοικτή» και «ευάλωτη» σε τέτοιες κριτικές. «Κανείς δεν ρωτήθηκε τι κόμμα ψήφισε. Τι είχε ψηφίσει στο παρελθόν ή τι θα ψηφίσει στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικώς με τις αιτιάσεις συνδικαλιστών περί αποκλεισμού των εργαζόμενων από το ΔΣ, ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι γίνεται ακριβώς το αντίθετο, αφού, όπως υπογράμμισε, μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας, το ΔΣ θα συμπληρωθεί με δύο από αυτούς που θα εκλέξουν οι εργαζόμενοι μέσα από καθολική ψηφοφορία. «Καλό θα ήταν να αποφεύγουν τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ακόμη, ο κ. Παππάς έκανε λόγο για κριτικές εκατέρωθεν «αλληλοεξουδετερούμενες», επισημαίνοντας πως όλοι καλούνται να τοποθετηθούν και επανέλαβε πως «δεν ήρθαμε με το νομοσχέδιο αυτό να αποκαταστήσουμε ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας στην έγκυρη ενημέρωση».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου