ΕΛΛΑΔΑ

Russia Today: Τα ελληνικά νοσοκομεία δεν έχουν ούτε παυσίπονα

russia-today-τα-ελληνικά-νοσοκομεία-δεν-έχουν-ού-500849

«Τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις στα πιο ουσιώδη», γράφει σε ρεπορτάζ του το Russia Today.

Το ρωσικό δίκτυο παρουσιάζει τη δραματική κατάσταση του ελληνικού συστήματος υγείας, μεταδίδοντας πως στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν ούτε καν «παυσίπονα, ψαλίδια και σεντόνια, ενώ η πολύχρονη οικονομική κατάρρευση έχει αφήσει το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας σε απελπιστική κατάσταση».

Παράλληλα, αναφέρει τον αριθμό των ανασφάλιστων Ελλήνων που αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια σε σύγκριση με τις 500.000 το 2008, μία χρονιά πριν από την κρίση, ενώ κάνει μνεία και στην τεράστια μείωση δαπανών για την υγεία. Αυτή έχει σημειώσει μείωση κατά 255 από το 2009, «προκαλώντας έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού και έλλειψη πόρων για την πληρωμή των μισθών νοσηλευτικού προσωπικού».

Η χώρα ξοδεύει περίπου 11 δισ. ευρώ ετησίως στο δημόσιο σύστημα υγείας, ποσό το οποίο χαρακτηρίζει το Russia Today ως «ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ».

Παράλληλα, επικαλούμενο αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ, αναφέρει ότι σε κάποιες περιπτώσεις «οι Ελληνες ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε επίπονες χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό». Την ίδια ώρα «ο κόσμος έχει γυρίσει τη πλάτη του στα νοσοκομεία, καθώς αυτά δεν διέθεταν καν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μετρήσουν την πίεσή τους», ενώ σε μία περίπτωση, «ζητήθηκε από ασθενή να φέρει τα δικά του σεντόνια από το σπίτι».

Το ρωσικό δίκτυο επικαλούμενο μαρτυρία ασκούμενου χειρουργού στο ΚΑΤ, τον οποίο δεν κατονομάζει, χρησιμοποίησε επί λέξει τα λόγια του μεταδίδοντας πως η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι σε «οριακό σημείο».

Το ρωσικό δίκτυο αναφέρει πως ο ασκούμενος χειρουργός μίλησε στους Times και δήλωσε: «Δεν υπάρχουν χρήματα για να επισκευαστεί ο ιατρικός εξοπλισμός, δεν υπάρχουν χρήματα για να εφοδιαστούν με πετρέλαιο τα ασθενοφόρα, δεν υπάρχουν χρήματα για να προσληφθούν νοσηλευτές και δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοραστεί σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός».

Επίσης, το Russia Today αναφέρει ότι «τον Απρίλιο, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε να πατάξει τις “βάρβαρες συνθήκες” στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και τη διαφθορά στον τομέα της υγείας. Παρά τις χρηματικές ελλείψεις, οι ελληνικές Αρχές κατάργησαν το εισιτήριο των 5 ευρώ για την επίσκεψη στα δημόσια νοσοκομεία και ανακοίνωσαν την πρόσληψη επιπλέον 4.500 γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στην Υγεία».

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζει ότι «η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ έως τις 5 Ιουνίου, με την Ελλάδα να φλερτάρει με τη χρεοκοπία, αν οι εταίροι της στην ευρωζώνη δεν συμφωνήσουν να της χορηγήσουν τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου