ΕΛΛΑΔΑ

Στο μάτι της κυβέρνησης μπαίνουν και τα διαθέσιμα της ΔΕΗ

στο-μάτι-της-κυβέρνησης-μπαίνουν-και-τ-499490

Ξαναμπαίνει στο… κάδρο η μεταφορά των διαθεσίμων της ΔΕΗ στην Τράπεζα της Ελλάδας, με φόντο τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος και το ζήτημα της δημοσιονομικής στενότητας.

Στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσει την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης περιλαμβάνεται το θέμα της μεταφοράς τους. Ωστόσο, αν και το ζήτημα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση, είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπάρχει εισήγηση. Αυτή η «έλλειψη» δεν είναι τυχαία, όπως εκτιμούν παράγοντες του ομίλου της ΔΕΗ. Επισημαίνουν μάλιστα ότι χωρίς εισηγήση είθισται να μη βγαίνει απόφαση.

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί σε παράγοντες της ενεργειακής αγοράς το γεγονός ότι η τύχη του «κουμπαρά» της ΔΕΗ έρχεται και επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Και αυτό διότι στο τέλος Μαΐου αναμένεται ότι θα εκταμιευθεί η προκαταβολή των 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5». Αν αυτό δεν συμβεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μπορεί οι όροι της συμφωνίας να αλλάξουν και να ενεργοποιηθούν ειδικές ρήτρες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2013 η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ είχε εξασφαλίσει δάνειο περίπου 700 εκατ. ευρώ από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW για την υλοποίηση του έργου.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, έχει εκφράσει τη στήριξη της κυβέρνησης στην επένδυση, δηλώνοντας ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η «Πτολεμαϊδα 5». Άλλωστε ο υπουργός υπέγραψε τον περασμένο Μάρτιο και τις πρώτες άδειες για την κατασκευή της μονάδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνάντηση που είχαν προημερών ο κ. Λαφαζάνης και ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης με τον ιάπωνα πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Μασούο Νισιμπαγιάσι -στην κοινοπραξία κατασκευής της μονάδας καθοριστικό ρόλο έχει ιαπωνική εταιρεία- ζήτησαν την υποστήριξη του Τόκιο στο αίτημα για μια ουσιαστική μείωση του τιμήματος του έργου.

Την ίδια ώρα, μερίδα του κυβερνώντος κόμματος και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων στέκονται απέναντι στην επένδυση με το επιχείρημα ότι η καύση λιγνίτη ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και προτείνουν μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην ηλεκτροπαραγωγή. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του σωματείου της ΔΕΗ «Σπάρτακος» καταγγέλλουν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην κατασκευή της μονάδας μπορεί να απειλήσει την υλοποίηση του έργου.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου