ΕΛΛΑΔΑ

Ένα βήμα πριν το lockdown Μύκονος και Ίος – «Καμπανάκι» για 6 ακόμη νησιά

ένα-βήμα-πριν-το-lockdown-μύκονος-και-ίος-κα-498501

Την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η Ίος και η Μύκονος, που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, βρίσκονται ένα βήμα πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο..

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.

Έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο παρατηρείται σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η επιδημιολογική τους εικόνα, όπως ανέφερε, προκαλεί ανησυχία και για το λόγο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, ενώ προσέθεσε ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Τήνου, της Λευκάδας, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Ρόδου προκαλεί ανησυχία.

Ο Επιδημιολογικός Χάρτης επικαιροποιείται μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Πρόβλεψη για ήπια αύξηση νοσηλειών

Για αύξηση των κρουσμάτων στους νέους σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική με διάμεση ηλικία τα 20 έτη αλλά και για ήπια αλλά σαφή αύξηση κρουσμάτων, νέων νοσηλειών και διασωληνώσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα, με βάση την σημερινή επιδημιολογική εικόνα, έκανε λόγο η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

“Το όφελος του εμβολιασμού γίνεται πιο ξεκάθαρο, όπως προχωράμε στο τέταρτο κύμα” επισήμανε και ενημέρωσε πως αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες στην επαρχία απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση “να εμβολιαστούν έγκαιρα”

Παράλληλα, τόνισε την σημασία του να διενεργούνται self test, από τους ανεμβολίαστους πολίτες, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν αποτελεί τιμωρητικό μέτρο αλλά εργαλείο δημόσιας Υγείας.

Εξάλλου, η κυρία Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που έγιναν το τελευταίο εικοσιτετράωρο ξεπέρασε τις 100.000

Το επιδημιολογικο φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υπογράμμισε η κα Παπαευαγγέλου.

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, ανέρχεται στα 2.074 κρούσματα ανά ημέρα.

Ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας, επίσης παραμένει σταθερός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αναφορικά με τα τεστ που έγιναν την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου, ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3.26% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, είναι σημαντικά υψηλότερος.

Ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 5,5 στην Πάρο, στο 4,27 στην Μύκονο, 4,2 στην Τήνο, 3,76 στο Ρέθυμνο, και 3,4 στην ΠΕ Θήρας κυρίως λόγω της θετικότητας στην Ιo.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 25 έτη, ενώ παρατηρείται μια μείωση των κρουσμάτων σε νέους κάτω των 34 ετών. Την εβδομάδα που μας πέρασε περίπου 2.500 χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως ανεμβολίαστοι, άνω των 40 ετών νόσησαν. “Γνωρίζουμε καλά ότι περίπου 10% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευτούν την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα”, είπε.

Όσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα, από τον τουρισμό, η κα Παπαευαγγέλου επισήμανε πως αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό, το οποίο υπολογίζεται πως είναι κάτω του 1 τοις εκατό, αφού όσοι επισκέπτονται την χώρα μας έχουν συνήθως εμβολιαστεί και κάνει ταυτόχρονα και τεστ για τον ιό.

Οι κοινωνικές συναθροίσεις, στο πλαίσιο της διασκέδασης, αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από ιχνηλατήσεις και τον ΕΟΔΥ, την κύρια έκθεση στις μικρές ηλικίες ενώ η εργασία και η ενδοεικογενειακή επαφή την κύρια έκθεση στις μεγαλύτερες, εξήγησε η κα Παπαευαγγέλου.

Στη μείωση κατά 31% των διαγνώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημείωσε μεν ότι είναι νωρίς για την ασφαλή εκτίμηση της πορείας μετά την κατάργηση των περιορισμών, ωστόσο μίλησε για τη μείωση των κρουσμάτων ως ένδειξη της απόδοσης από την επέκταση του εμβολιασμού στις μικρότερες ηλικίες, κάτι που συνέστησε ως σωστό και για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, μίλησε και για σημεία σταθεροποίησης, παγκοσμίως, αναφέροντας τις μολύνεις ανά το κόσμο, που αριθμώνται σε 186 εκατομμύρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου