ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα φορολογηθεί το βοήθημα των θυμάτων του Norman Atlantic

υποικ-δεν-θα-φορολογηθεί-το-βοήθημα-τω-497977

Διαβεβαίωση ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για να διορθωθεί η φορολογική αδικία κατά των οικογενειών των θυμάτων του «Norman Atlantic», που καλούνται να καταβάλλουν φόρο 40% σε βοήθημα ύψους 1.000 ευρώ, που τους προσφέρθηκε από την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), παρείχε το υπουργείο Οικονομικών στο in.gr.

«Ετοιμάζεται από την κ. Βαλαβάνη η ειδική νομοθετική ρύθμιση, που θα πατάξει αυτήν την αδικία, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα» υπογραμμίζουν οι πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.

Τον περασμένο Απρίλιο η ΟΦΑΕ ενίσχυσε τις οικογένειες των επτά άτυχων οδηγών, δίνοντας σε καθεμία χρηματικό βοήθημα ύψους 1.000 ευρώ. Όταν όμως οι συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων πήγαν στην Εφορία για να δηλώσουν το βοήθημα ως όφειλαν, ρυθμίζοντας τις υποχρεώσεις τους, άκουσαν τον υπάλληλο της Εφορίας να τους ζήτα 400 ευρώ φόρο δωρεάς.

Δηλαδή, από τις 7.000 ευρώ του βοηθήματος που έλαβαν συνολικά όλες οι οικογένειες, τα 2.800 έπρεπε να καταλήξουν στα ταμεία του Δημοσίου.

«Αντιμετωπίζουν ακόμη και ποινή φυλάκισης οι γυναίκες των θανόντων και αγνοουμένων» τονίζει στο in.gr ο πρόεδρος του ΟΦΑΕ, Απόστολος Κενανίδης, ο οποίος κοινοποίησε το πρόβλημα μέσω επιστολής της ΟΦΑΕ προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς.

«Η φορολόγηση αυτή προκύπτει από τον νόμο 2961 του 2001 από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παρά τις προσπάθειες και πιέσεις μας για να βρεθεί μία λύση έτσι ώστε να μην φορολογηθεί αυτό το βοήθημα, μας απάντησαν πως δεν γίνεται να αλλάξει ο νόμος για εμάς.

Μάλιστα, προσπαθήσαμε να ανοίξουμε έναν λογαριασμό αλληλεγγύης, αλλά ούτε και αυτό μπορούμε να κάνουμε, αφού χρειάζεται ειδικές προϋποθέσεις και όρους. Με ποιες προϋποθέσεις ανοίγεται λογαριασμός αλληλεγγύης χωρίς να φορολογείται; Εν τέλει, σε όσους ενδιαφέρονταν να συνεισφέρουν μέσω του λογαριασμού, τους είπαμε να περιμένουν γιατί τα μισά χρήματα θα τα πάρει η πολιτεία» επισημαίνει.

Για την οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι εν λόγω οικογένειες, τονίζει πως εκτός από την τεράστια ανεργία που υπάρχει, σε αυτές τις οικογένειες εργαζόταν μόνο ένας άνθρωπος, ο σύζυγος-οδηγός. «Οπότε, έχασαν τον άνθρωπό τους, αλλά και το μόνο περιουσιακό τους στοιχείο που ήταν το φορτηγό. Το χειρότερο είναι πως έχουμε να κάνουμε με γυναίκες και ανήλικα παιδιά» καταλήγει με νόημα.

Άγγελος Προβολισιάνος

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου