ΕΛΛΑΔΑ

Στον «αέρα» η συμμετοχή μαθητών σε Διεθνείς Ολυμπιάδες

στον-αέρα-η-συμμετοχή-μαθητών-σε-διε-496580

Αναταραχή στην σχολική κοινότητα και τους επιστημονικούς φορείς έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην καλύψει τις δαπάνες για τη συμμετοχή μαθητών σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα.

Ο γγ του υπουργείου με σχετικό έγγραφό του τους ενημέρωσε ότι: «Aδυνατεί να καλύψει δαπάνες μετάβασης ή συμμετοχής σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες, λόγω περικοπών συνεπεία της δημοσιονομικής συγκυρίας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο ενημέρωσε τους επιστημονικούς φορείς ότι θα υποστηρίξει κάθε αίτημα χορηγίας τους από τρίτους, καθώς αυτό δεν μπορεί πλέον να τους στηρίξει.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Μαθηματικής Εταιρείας, η οποία είχε προγραμματίσει να λάβει μέρος στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που φέτος διεξάγεται στην Ταϊλάνδη, στο διάστημα 4-16 Ιουλίου με κόστος αποστολής περίπου 9.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Μαθηματική Εταιρεία «στη διοργάνωση συμμετέχουν 111 χώρες, εκ των οποίων αρκετές είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο να μη συμμετέχει η χώρα με την τεράστια συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και την επιστήμη των Μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Η Μαθηματική Εταιρεία ζητά από τον υπουργό να ανακαλέσει την απόφαση, υπενθυμίζοντας ότι η συμμετοχή και η κατάκτηση μεταλλίων σε αυτούς τους διαγωνισμούς «αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής σε προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και ανεβάζουν το κύρος της χώρας».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου