ΕΛΛΑΔΑ

«Οι κόκκινες γραμμές είμαστε εμείς»

οι-κόκκινες-γραμμές-είμαστε-εμείς-496456

Τοποθέτηση της Δανάης Τζήκα – Κωστοπούλου στην εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο «Οι κόκκινες γραμμές είμαστε εμείς» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25/5/2015 στην Αθήνα, με ομιλητές τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αναπληρωτή Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και τη Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου, βουλευτή Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκδήλωση συζητήθηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης, οι προτεραιότητες που τίθενται και πώς διαμορφώνεται ένα εναλλακτικό υπόδειγμα, αναγκαίο για τον κοινωνικό μετασχηματισμό και την έξοδο από το φαύλο κύκλο των μνημονίων.

Η Δανάη Τζήκα ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή από την οποία και θα κριθούν πολλά πράγματα όχι απλώς για την ελληνική Κυβέρνηση αλλά για την Αριστερά και τη Δημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν έγκειται κατά βάση στο οικονομικό αλλά στο πολιτικό επίπεδο: «στόχευσή τους είναι να μην φανεί ότι ένα άλλο σχέδιο πέρα από αυτό της λιτότητας μπορεί να φανεί αποτελεσματικό. Εν ολίγοις να μην αμφισβητηθεί το κυρίαρχο μοντέλο σε επίπεδο Ευρώπης».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι μια σημαντική νίκη της Κυβέρνησης είναι ότι κατάφερε να πολιτικοποιήσει το θέμα της διαπραγμάτευσης και να καταδείξει τη διεθνή του διάσταση. Ωστόσο επειδή «για να πετύχει μια αριστερή κυβέρνηση πρέπει να είναι συμμέτοχη σε αυτή τη διαδικασία και η κοινωνία», απαιτούνται περαιτέρω βήματα: η συνεχής ενημέρωση του κόσμου, η ενίσχυση της πολιτικής διάστασης και της διεθνοποίησης του προβλήματος αλλά και η οργάνωση κοινωνικής δυναμικής που θα πιέζει προς μια προωθητική κατεύθυνση.

Οσον αφορά τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν την επόμενη περίοδο, η βουλευτής Μαγνησίας αναφέρθηκε στην επιμονή στις διακηρυγμένες κόκκινες γραμμές σε συνδυασμό με περαιτέρω συνέχιση του κυβερνητικού έργου. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «το όποιο σενάριο έντιμου συμβιβασμού με τις αναγκαίες υποχωρήσεις, οφείλει να συνδυάζεται με την κουβέντα για αναδιάρθρωση του χρέους». Την ίδια στιγμή τόνισε ότι «το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που εγγυάται μια δημοκρατική Ευρώπη κόντρα την απαξίωση της δημοκρατίας και τη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας».

Κλείνοντας, η Δανάη Τζήκα εξέφρασε την ανάγκη να διευρυνθεί το νέο πολιτικό υπόδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα. Τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν ήρθαμε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης. Οφείλουμε να κάνουμε τομές τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στον τρόπο σκέψης, να κάνουμε συμμέτοχη την κοινωνία ώστε να σπάσει στην πράξη η λογική της ανάθεσης. Κι αυτό θα συμβεί ανοίγοντας τον διάλογο από τη διαπραγμάτευση μέχρι τα καθημερινά ζητήματα που υπάρχουν σε κάθε κοινωνικό χώρο και δημιουργώντας στην πράξη εναλλακτικά παραδείγματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου