ΕΛΛΑΔΑ

Αίτημα να μην εξεταστεί η βασική μάρτυρας κατηγορίας από τον συνήγορο του Λεμούσια

αίτημα-να-μην-εξεταστεί-η-βασική-μάρτυ-494728

Αίτημα να μην εξεταστεί η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας στην πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, υποβλήθηκε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που εξετάζει σε δεύτερο βαθμό το οικονομικό σκάνδαλο στον κεντρικό δήμο για το οποίο πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ισόβια, μεταξύ άλλων, ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Το παραπάνω αίτημα κατατέθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, επίσης καταδικασμένου σε ισόβια κάθειρξη, αλλά o εισαγγελέας της έδρας, αντεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Νάιντος, πρότεινε στο δικαστήριο την απόρριψή του. Το δικαστήριο, που διέκοψε τη δίκη λόγω παρέλευσης του ωραρίου, θα γνωστοποιήσει την απόφασή του -επί του παραπάνω ζητήματος- την προσεχή Τρίτη, οπότε θα επαναληφθεί η ακροαματική διαδικασία.

Νωρίτερα, ο Β. Παπαγεωργόπουλος, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι είναι αθώος, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ για την οποία καταδικάστηκε πριν από 11 μήνες από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Την αθωότητά του υποστήριξε και το άλλοτε «δεξί χέρι» του τέως δημάρχου, ο Μ. Λεμούσιας. «Είμαι αθώος. Θέλω να μου δώσετε τη δυνατότητα να αποδείξω την αλήθεια» είπε απευθυνόμενος προς το δικαστήριο. Το ίδιο ισχυρίστηκαν και οι δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 15 και 10 ετών, αντιστοίχως, αλλά είχαν αφεθεί ελεύθεροι ενόψει του Εφετείου.

Αντίθετα με τους παραπάνω, ο πρώην ταμίας του δήμου και βασικός «πρωταγωνιστής» της υπεξαίρεσης, Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αποδέχθηκε τις κατηγορίες που του καταλογίζονται, ζητώντας «συγγνώμη» από το λαό της Θεσσαλονίκης.

Κατά την προβολή των αυτοτελών ισχυρισμών, ο εκ των συνηγόρων του Μ. Λεμούσια, γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, σημείωσε ότι ο εντολέας του δεν είχε καμία σχέση με τη διαχείριση των ταμείων του δήμου κι ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, τα οποία «το πρωτόδικο δικαστήριο εξαφάνισε» που καταδεικνύουν ότι υπεξαίρεση γινόταν και προ του 1999, πριν αναλάβει δηλαδή τη διοίκηση του δήμου ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Χαρακτήρισε δε ως «όψιμο σενάριο» που «επινόησε ο Π. Σαξώνης» τον ισχυρισμό του πρώην δημοτικού υπαλλήλου ότι ο τελευταίος γνώρισε τον Μ. Λεμούσια με την μεσολάβηση του αείμνηστου αντιδημάρχου Σταμάτη Καραμανλή.

«Υπεξαίρεση γινόταν και πριν το 1999» ισχυρίστηκαν και οι συνήγοροι του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι τόνισαν ότι το σκεπτικό του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου βρίθει λόγων ακυρότητας, τους οποίους, όπως είπαν, θα αναδείξουν κατά την αποδεικτική διαδικασία.

Στο μεταξύ, ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνει πάνω από 25 άτομα, ενώ, όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης, προτείνεται να καταθέσει κι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου