ΕΛΛΑΔΑ

«Υπνοβάτη της λιτότητας» χαρακτηρίζει την Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας

υπνοβάτη-της-λιτότητας-χαρακτηρίζ-491652

Για δεύτερη φορά σε διάστημα 48 ωρών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται στην Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για την πολιτική που έχει επιβάλλει μέσω της τρόικας στην Ελλάδα, αλλά και για την κατάσταση στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την «υπνοβάτη της λιτότητας».

«Τα ψέματα τελείωσαν και οι εκβιασμοί στέρεψαν. Ή όλοι μαζί αλλάζουμε ρότα προς έναν συνολικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη ή αποχαιρετάμε την ευρωπαϊκή ιδέα μέσα στον κουρνιαχτό και στη σκόνη από την κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος.

»Είναι, λοιπόν, καιρός όσοι υπνοβατούν να ξυπνήσουν, γιατί πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι το όνειρό τους είναι τελικά εφιάλτης» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, επιτέθηκε στην κ. Μέρκελ υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει οποιαδήποτε δήλωση για συνέχιση του Μνημονίου.

Στο άρθρο στον Monde, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι ηχούν ακόμα στα αυτιά μας οι απειλές της κ. Μέρκελ και των συμμάχων της για την εξώθηση της Ελλάδας εκτός Ευρωζώνης, εάν το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν στην εξουσία.

«Λάθος συναγερμός τελικά ή μια ωραία μπλόφα;» διερωτάται ο κ. Τσίπρας και σημειώνει:

«Δεν ξέρω τι από τα δύο να διαλέξω. Ξέρω, όμως, ότι ένα από τα βασικά συμπεράσματα από το βιβλίο που η έγκριτη εφημερίδα σας αποκάλυψε πως διαβάζει η καγκελάριος της Γερμανίας αυτήν την περίοδο -τους Υπνοβάτες του Κρίστοφερ Κλαρκ- είναι πως η καθ’ έξιν χρήση της απειλής των ακραίων επιλογών ως εργαλείου πολιτικής, ενέχει τον κίνδυνο να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Άρα, ένα τυχαίο γεγονός, κάπου στη νότια περιφέρεια της Ευρώπης, ή η εμμονή σε λάθος εκβιασμούς, μπορεί να προκαλέσει δραματικές και απρόβλεπτες εξελίξεις σε ολόκληρη την ήπειρο».

Ο κ. Τσίπρας προτείνει στην κ. Μέρκελ να διαβάσει μετά τους Υπνοβάτες, τη Νομισματική ιστορία των ΗΠΑ 1867-1960 του Μίλτον Φρίντμαν και της Άννας Σβαρτζ. «Ενδεχομένως, τότε να αντιληφθεί ότι ξεπερνά σε αντιπληθωριστική εμμονή, ακόμη και τον ίδιο τον πνευματικό πατέρα του αντιπληθωρισμού» αναφέρει.

«Ίσως εκπλαγεί η κ. Μέρκελ διαπιστώνοντας ότι ο Φρίντμαν και η Σβαρτζ επιρρίπτουν την ευθύνη για την ένταση της Μεγάλης Ύφεσης 1929-1933 στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, επειδή αρνήθηκε να αναλάβει το ρόλο του δανειστή ύστατης καταφυγής στην αγορά κρατικών ομολόγων.

»Αλλά, σαν σύγχρονος η υπνοβάτης της σημερινής Ευρώπης όχι μόνο δεν βλέπει, αλλά και δεν αξιοποιεί:

»το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει την κρίση ασκώντας επεκτατική πολιτική, αντί για την αέναη λιτότητα,
»τη διά της συγκρίσεως απόδειξη ότι η ίδια η λιτότητα είναι η κρίση – όχι η λύση,
»την αδιάψευστη απόδειξη από τη δική μου χώρα, την Ελλάδα ότι η λιτότητα έχει αποτύχει, προκαλώντας ταυτόχρονα μια πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης και ντροπιαστική για όλη την Ευρώπη ανθρωπιστική κρίση.

»Αν μαζί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και άλλες πολιτικές δυνάμεις -στο Νότο και το Βορρά- και κυρίως οι πολίτες της Ευρώπης, όπου κι αν κατοικούν, ό,τι κι αν ψηφίζουν, συνειδητοποιήσουν την πολιτική δυναμική που περικλείει η δήλωση Μέρκελ, δηλαδή ότι Ευρωζώνη σημαίνει ή όλοι ή κανένας, τότε πράγματι, πλησιάζει το τέλος της λιτότητας» συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου