ΕΛΛΑΔΑ

Παραπομπές για μη παραγραφέν αδίκημα

παραπομπές-για-μη-παραγραφέν-αδίκημα-491370

Αιφνιδιαστική κίνηση από το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν επιδώσει το πόρισμά του για την υπόθεση Βατοπεδίου στον Πρόεδρο της Βουλής.

Εκτός από την παραπομπή των πρώην υπουργών, Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού για απιστία σε βάρος του Δημοσίου και παράβαση καθήκοντος και την παραπομπή Ρουσόπουλου για ηθική αυτουργία και Βουλγαράκη για παράβαση καθήκοντος πρόσθεσε άλλη μια κατηγορία.

Παραπέμπει τους 4, δηλαδή τους κυρίους Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό και Ρουσόπουλο και για ηθική αυτουργία σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το συγκεκριμένο αδίκημα ΔΕΝ παραγράφεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ προτείνουν την παραπομπή των κυρίων Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού για απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Μάλιστα επιφυλάσσονται για τους κυρίους Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη, αν δηλαδή θα τους παραπέμψουν για ηθική αυτουργία, αλλά αυτό όπως τονίζεται θα το κάνουν όταν θα συγκληθεί η Ολομέλεια.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ: Παραπέμπει τους κυρίους Μπασιάκο Δούκα, Κοντό για απιστία, για πράξεις και παραλείψεις στη διαχείριση της λίμνης Βιστωνίδας, ενώ τον κ. Κοντό επιπλέον για παραλείψεις και για τις παραλίμνιες εκτάσεις.

Το ΛΑΟΣ, στο πόρισμά του, θέτει θέμα παραγραφής των αδικημάτων αφού όπως λέει τελέστηκαν το 2007, αλλά τονίζει ότι αν δεν υπήρχε αυτό το αγκάθι θα πρότεινε κι εκείνο την παραπομπή των τριών πρώην υπουργών, όχι όμως και των κυρίων Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου.

Δούκας: «Η δίωξή μου είναι  τύπου Ουγκάντας και Ιντι Αμίν»

Την έντονη αντίδραση του πρώην υφυπουργού Πέτρου Δούκα προκάλεσε η παραπομπή του.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό της ΝΕΤ, μεταξύ άλλων, είπε ότι πρόκειται για «άθλια πολιτική δίωξη», πως δεν υπάρχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος και συμπλήρωσε: «Είναι τύπου Ουγκάντας και Ιντι Αμιν».

Επί της διαδικασίας, για να υπάρχει παραπομπή των πολιτικών προσώπων στο δικαστικό συμβούλιο απαιτούνται οι ψήφοι 151νος βουλευτών και η σχετική συνεδρίαση αναμένεται να γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτό θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου, όπου θα στηθούν πέντε κάλπες, μία για κάθε έναν προτεινόμενο πρώην υπουργό, ώστε οι βουλευτές να ψηφίσουν για το εάν συμφωνούν ή όχι με την παραπομπή του.

Εφόσον και το δικαστικό συμβούλιο «εγκρίνει» το πόρισμα, τότε η υπόθεση οδηγείται στον Άρειο Πάγο, όπου στήνεται Ειδικό Δικαστήριο.

Για πασοκικό VATOGATE, μιλάει η ΝΔ και καταγγέλλει πολιτική σκευωρία που εκπορεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Τονίζει ότι δεν μπορεί να εκδοθεί πόρισμα γιατί δεν απαντήθηκαν οι λόγοι που συστήθηκε η προανακριτική επιτροπή ούτε, οι διαδρομές του μαύρου χρήματος και το ύψος της ζημιάς του Δημοσίου.

Πάντως, η ΝΔ που έχει αποχωρήσει από την επιτροπή κάνει λόγο για προαποφασισμένες πολιτικές διώξεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αφού όπως υποστηρίζει δεν έχει προκύψει ζημία για το Δημόσιο με βάση τα πορίσματα των εκτιμητών.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου