ΕΛΛΑΔΑ

Έταζαν φθηνές διακοπές μέσω facebook και εξαφανίζονταν με την προκαταβολή

έταζαν-φθηνές-διακοπές-μέσω-facebook-και-εξαφ-490423

Θύματα επιτήδειων του facebook έπεσαν 38 χρήστες της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης που πλήρωσαν προκαταβολές συνολικού ύψους σχεδόν 50.000 ευρώ, νομίζοντας ότι κλείνουν φθηνά ταξίδια στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Ντουμπάι.

Οι επιτήδειοι χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο τρόπο δράσης, δημιουργούσαν προφίλ εικονικών τουριστικών γραφείων στο facebook, μέσα από τα οποία διαφήμιζαν ταξίδια προς διάφορους προορισμούς του εξωτερικού με φθηνά «πακέτα» διακοπών. Στη συνέχεια εισέπρατταν από πολίτες χρηματικά ποσά ως προκαταβολή για την πραγματοποίηση των ταξιδιών, ενώ έπειτα διέκοπταν κάθε επικοινωνία μαζί τους και τα ταξίδια δεν πραγματοποιούνταν ποτέ.

Επιπλέον, χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης τους είναι ότι χρησιμοποιούσαν διάφορους τρόπους προκειμένου να γίνεται δυσχερής ο εντοπισμός τους, όπως η απενεργοποίηση των προφίλ και η ενεργοποίησή τους σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, καθώς και η συχνή μετονομασία τους.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης αστυνομικής και ψηφιακής έρευνας, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταυτοποιήθηκαν ένας 31χρονος κι ένας 59χρονος, ως οι διαχειριστές των επίμαχων προφίλ και διοργανωτές των υποτιθέμενων ταξιδιωτικών «πακέτων».

Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις, για να προσδιοριστεί το μέγεθος της απάτης και τυχόν εμπλοκή τους.

Σημειώνεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου