ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» του ανακριτή στην αίτηση Ρωμανού για βραχιολάκι

όχι-του-ανακριτή-στην-αίτηση-ρωμανο-488581

Στο προσκήνιο επανέρχεται η υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ύστερα από την αρνητική πρόταση του ειδικού εφέτη ανακριτή στην αίτηση που κατέθεσε προσφάτως ο κρατούμενος στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου για το «βραχιολάκι».

Και ενώ αναμένεται η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, στην ιστοσελίδα Indymedia με την υπογραφή «αλληλέγγυοι/ες», έχει αναρτηθεί κείμενο, στο οποίο όχι μόνον στηλιτεύεται η πρόταση του ανακριτή, αλλά και γίνεται λόγος για «θέατρο του παραλόγου» και «νομικό πραξικόπημα», με ευθεία αναφορά στα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην υπόθεση.

Στο κείμενο γίνεται σαφές ότι ο Νίκος Ρωμανός έχει περάσει το 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου του ΤΕΙ, όπου είχε επιτύχει (όπως όριζε η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο), ενώ τίθεται εμμέσως πλην σαφώς το ερώτημα γιατί το αίτημα εστάλη στον ανακριτή, όταν «με βάση την ίδια τροπολογία για τους υπόδικους καταργήθηκε η σύμφωνη γνώμη του ανακριτή».

Το ιστορικό

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα, αναφέρει πως «σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος, ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση».

Ο Νίκος Ρωμανός φοιτά στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τμήμα Υγείας) του ΤΕΙ Αθηνών και τον Δεκέμβριο του 2014 ζήτησε να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια, προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε το αίτημά του και άρχισε απεργία πείνας επί 24 ημέρες, ενώ παρέμεινε φρουρούμενος στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Τον ίδιο μήνα (Δεκέμβριος 2014) ψηφίστηκε νόμος που έδινε τη δυνατότητα στον Ν. Ρωμανό να παρακολουθεί τα μαθήματά του με «βραχιολάκι» και προέβλεπε την έκδοση σχετικής απόφασης των υπουργών Παιδείας και Δικαιοσύνης, που θα καθόριζε τις λεπτομέρειες χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών στους κρατούμενους φοιτητές με βραχιολάκι. Όμως, η απόφαση αυτή δεν εκδόθηκε έως σήμερα.

Ο Ν. Ρωμανός πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού για να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια με βραχιολάκι, αλλά το συμβούλιο των φυλακών ζήτησε σχετική γνωμοδότηση του ειδικού εφέτη ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας, Ευτ. Νικόπουλου.

Ο κ. Νικόπουλος, λόγω του νομοθετικού κενού, εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος του Ρωμανού και αναμένεται η έκδοση απόφασης του Συμβουλίου των Φυλακών Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που το Συμβούλιο των Φυλακών απορρίψει το αίτημά του ο Ρωμανός, θα ασκήσει έφεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η Ελληνική Πολιτεία έχει δείξει, με δύο αλληλοδιάδοχες κυβερνήσεις, τη σταθερή προσήλωσή της στην παροχή εκπαιδευτικών δυνατοτήτων στους κρατουμένους. Όλοι θυμούνται ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε το 2014 με αφορμή υπόθεση συγκεκριμένου κρατουμένου, η οποία απασχολεί και σήμερα. Ήδη έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για την ηλεκτρονική επιτήρηση, όπου αυτή προβλέπεται ως αναγκαία».

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει ότι η σχετική υπουργική απόφαση «αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί» και προσθέτει ότι «ο νόμος ήδη προβλέπει τους δικαιούχους, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο» και προσθέτει: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ανακριτή, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πιθανότητα άσκησης ενδίκων μέσων».

Τέλος, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου